Skip to main content

ΔΕΗ: Οι αμφιβολίες της ΕΕ και η σωτηρία από την Κίνα

Η αιτία του «κακού» βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου ξεκίνησε η μάχη για τη διαμόρφωση του πακέτου των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα πουληθούν.

Συνεχίζονται οι υπόγειες διεργασίες προκειμένου η κινεζική Shenhua να συμμετάσχει στην ιδιωτικοποίηση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Για την επιχείρηση, μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε μάννα εξ ουρανού, καθώς θα της έδινε διέξοδο σε πολλά – ενίοτε υπαρξιακά – προβλήματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο CEO της κινεζικής εταιρείας, Λινγκ Γουέν, έφυγε πρόσφατα από την Ελλάδα, θεωρώντας ότι η δουλειά «σχεδόν έκλεισε». Ωστόσο, κανείς δεν είναι ακόμα σε θέση να προδικάσει το γεγονός.

Η αιτία του «κακού» βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου ξεκίνησε η μάχη για τη διαμόρφωση του πακέτου των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα πουληθούν. Στόχος; Να πειστεί η πλευρά της Κομισιόν στο κατά πόσο το περιεχόμενο του μπορεί να προσελκύσει επενδυτές στο επικείμενο κρίσιμο market test. Θυμίζουμε ότι το τελευταίο είναι προγραμματισμένο να γίνει μέσα στον Οκτώβριο. Κι απ' αυτό θα κριθεί η επόμενη μέρα της ΔΕΗ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιθανότητες δεν δείχνουν να είναι με το μέρος της ΔΕΗ. Κι αυτό γιατί το πακέτο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Κομισιόν. Για παράδειγμα, εκφράζονται έντονες αμφιβολίες για την επιχειρησιακή δυνατότητα της μονάδας του Αμυνταίου, μετά τις τελευταίες κατολισθήσεις, αλλά και για γκρίζες ζώνες που αφορούν σε άλλες εν λειτουργία μονάδες.

Και το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι: Ποιος θα μπει να αγοράσει, υπό αυτούς τους όρους; Εξ' ου και οι μεγάλες ελπίδες που επαφίενται πλέον στο ενδιαφέρον των Κινέζων.