Skip to main content

Αυτά είναι τα 44 ετοιμόρροπα κτίσματα προς κατεδάφιση στη Θεσσαλονίκη

Πάνω από 40 κτήρια που χαρακτηρίστηκαν ως «Επικινδύνως Ετοιμόρροπα» εδώ και πάνω από έναν χρόνο δεν κατεδαφίζονται αλλά ρημάζουν μέσα στην πόλη.

Δεκάδες ετοιμόρροπα κτίσματα, εγκαταλελειμμένα και μη, σε διάφορα σημεία του δήμου Θεσσαλονίκης ρημάζουν επί σειρά, έρμαια των καιρικών συνθηκών και φαινομένων, αποτελώντας κίνδυνο για πεζούς περαστικούς και κατοίκους της πόλης. Πεσμένοι σοβάδες, λειψές σκεπές και σπασμένα κεραμίδια, σίδερα εκτεθειμένα που δεν συγκρατούν πια το μπετόν και κτήρια που απειλούνται με κατάρρευση ανά πάσα στιγμή, είναι εικόνες που συναντά κανείς σε αρκετές γωνιές της πόλης, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Άνω Πόλης, από την Παναγία Φανερωμένη έως τον Άγιο Παύλο. Σε πολλές περιπτώσεις τα κτίσματα αυτά γίνονται καταφύγια για χρήστες ναρκωτικών, ενώ τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται αποτελούν εστίες μόλυνσης καθώς συγκεντρώνουν μπάζα, σκουπίδια ή και ανακυκλώσιμα υλικά.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 44 κτίσματα στον δήμο Θεσσαλονίκης που έχουν χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπα και πρέπει να κατεδαφιστούν. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Voria.gr ο Ανδρέας Σπηλιόπουλος, στέλεχος της Διεύθυνσης Δόμησης του δήμου, πολλά από αυτά είναι χαρακτηρισμένα εδώ και πάνω από έναν χρόνο και έκτοτε εκκρεμεί η κατεδάφισή τους.

Ετοιμόρροπο κτήριο επί της οδού Σαχτούρη στην Άνω Πόλη. Στον δρόμο έχουν τοποθετηθεί φράγματα για την προστασία των περαστικών καθώς πέφτουν θραύσματα από τη σκεπή.

 

Συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίσματα κατόπιν καταγγελιών ή και αυτοβούλως. Τριμελής επιτροπή πολιτικών μηχανικών γνωμοδοτεί και συντάσσει έκθεση, χαρακτηρίζοντας το κτίσμα ως «Επικινδύνως Ετοιμόρροπο», εφόσον προκύπτει ο χαρακτηρισμός. Εν συνεχεία, η έκθεση επιδίδεται στον ιδιοκτήτη κι εκείνος υποχρεούται να προσλάβει μηχανικό και να το κατεδαφίσει εντός τριών ημερών. Ωστόσο, όπως αναφέρει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, οι ιδιοκτήτες -εφόσον βρεθούν- συνήθως δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, ακόμα και μετά από υπενθύμιση κατόπιν τριών μηνών. Έτσι, ο δήμος παραπέμπει τους ιδιοκτήτες σε εισαγγελέα, ώστε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.

Κτίσμα επί της Μοναστηρίου 45. Το εσωτερικό του είναι γεμάτο μπάζα και ακαθαρσίες.

 

Από εκεί και πέρα, η αντιδημαρχία σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δόμησης, μπορούν να προχωρήσουν στην κατεδάφιση του κτίσματος. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το ακίνητο επί της οδού Ταντάλου 16, στην περιοχή της κινέζικης αγοράς, στον Βαρδάρη. Το συγκεκριμένο κτίσμα χαρακτηρίστηκε ως επικινδύνως ετοιμόρροπο τον Σεπτέμβριο του 2017 οπότε και επιδόθηκε το Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτίσματος της τριμελούς επιτροπής στον ιδιοκτήτη. Δύο μήνες αργότερα, εκδόθηκε σχετική υπενθύμιση και τον Ιανουάριο παραπέμφθηκαν οι υπεύθυνοι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Τελικώς, το ακίνητο κατεδαφίστηκε τον Μάρτιο από συνεργεία της Διεύθυνσης Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών του δήμου.

Κτίσματα επί της οδού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στην Άνω Πόλη. Περιμετρικά έχει τοποθετηθεί κορδέλα, ενώ μια ταμπέλα ενημερώνει: «Απαγορεύεται η είσοδος. Κτήριο επικινδύνως ετοιμόρροπο και κατεδαφιστέο».

 

Ωστόσο, ελλείψει ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού αλλά και εξαιτίας γραφειοκρατικών κωλυμάτων που προκύπτουν, οι κρατικές υπηρεσίες δεν επιλαμβάνονται όλων των περιπτώσεων και έτσι τα κτήρια καταλήγουν να μένουν ετοιμόρροπα στη θέση τους για αρκετό καιρό με το πρόβλημα να παρατείνεται.

Τα κτήρια είναι τα εξής:

Στην περιοχή της Άνω Πόλης

1. Άθωνος 39
2. Ακροπόλεως 27
3. Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 31 ή 9Α
4. Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 83
5. Αλκινόου 14
6. Ανδοκίδου με Γοργούς 1
7. Αντιπάρου 7
8. Αχιλλέως 18
9. Αχιλλέως 19
10. Αχιλλέως 9
11. Δ. Πολιορκητού 26
12. Δ. Πολιορκητού 76Α Πάροδος
13. Ελευσίνος και Άθωνος 31
14. Επαμεινώνδα 48
15. Επταπυργίου 147 (έναντι 62)
16. Ζαλόγγου 6
17. Θειρών 2
18. Θεοτοκοπούλου 8-10
19. Κασσιανής (όπισθεν Δ. Πολιορκητού 72Α)
20. Κλειούς 32
21. Κλεισούρας 7
22. Κυκλάδων 12
23. Λεωφόρος «Όχι» και Ξενοκράτους 28
24. Μεγάρων 16
25. Μουσών 25
26. Μουσών 28Α
27. Μουσών 63
28. Μπουμπουλίνας 14
29. Ξενοκράτους 15
30. Παπαρηγοπούλου 27Α
31. Περιάνδρου 35 με Έκτορος
32. Πύδνας 8 με Επταπυργίου 62Α
33. Ρακτιβάν 32
34. Σαχτούρη 22
35. Σαχτούρη 5
36. Σαχτούρη 7
37. Σαχτούρη με Στρυμώνος 13
38. Στουρνάρα (έναντι 15)
39. Στουρνάρα (μεταξύ Μερόπης και Τερψιχόρης)
40. Στρατωνίου 14Α

Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη τέσσερα κτίσματα, ένα έναντι του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου, ένα επί της οδού Μοναστηρίου 45, ένα στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 9Α και ένα επί της Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη 19.