Skip to main content

Deloitte: Στα 6,6 δισ. τα έσοδα των 20 κορυφαίων ομάδων - Πρώτη η Ρεάλ

Τα έσοδα των ομάδων της κατάταξης Money League: Δεύτερη η Μπάρτσα, χαμηλό εννιαετίας για τη Μπάγερν - Εννέα αγγλικές ομάδες στην «χρυσή» 20άδα

Τα έσοδα των 20 κορυφαίων ομάδων του κόσμου έφτασαν τα 6,6 δισ. ευρώ (ήτοι 5 δισ. λίρες) την περασμένη περίοδο, καταγράφοντας αύξηση ύψους 8% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τη 19η έκδοση Football Money League της Deloitte, εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Η Ρεάλ Μαδρίτης βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης του Football Money League της Deloitte για 11η συνεχή χρονιά, με συνολικά έσοδα ύψους €577 εκατομ. (£439 εκατ.) την περίοδο 2014/15. Αυτό βασίστηκε στα εμπορικά έσοδα της ομάδας, τα οποία αυξήθηκαν κατά €22,7 εκατ. από την προηγούμενη περίοδο. Τα έσοδα από αγώνες σημείωσαν αύξηση ύψους €9,1 εκατ. Τα έσοδα από ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα, ωστόσο, σημείωσαν πτώση της κλίμακας των €4,3 εκατ. κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου.

Ο Dan Jones, Partner του Sports Business Group της Deloitte, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, τα έσοδα των τριών κορυφαίων ομάδων της κατάταξης Football Money League ξεπέρασαν και για τις τρεις ομάδες τον πήχη των €500 εκατ. Η Ρεάλ Μαδρίτης για ακόμη μια φορά παρουσίασε μια δυνατή οικονομική απόδοση, η οποία αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εμπορικών εσόδων της. Η προγραμματισμένη αναδιαμόρφωση του σταδίου της ομάδας, «Σαντιάγο Μπερναμπέου» θα συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων των αγώνων τα επόμενα χρόνια.

«Τα κατορθώματα της Μπαρτσελόνα στο γήπεδο την περίοδο 2014/15 «μεταφράστηκαν» σε οικονομική επιτυχία για την ομάδα. Οι Ευρωπαίοι πρωταθλητές ανέβηκαν στη 2η θέση εκτοπίζοντας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τα έσοδα της ομάδας τους να αυξάνονται σε όλα τα επιχειρησιακά επίπεδα – έσοδα αγώνων, ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων και εμπορικά έσοδα».

Συνοπτικά, σύμφωνα με τη Deloitte:

- Το σύνολο των εσόδων των 20 κορυφαίων ομάδων ξεπερνά τις 5 δισ. λίρες
- Το σύνολο των εσόδων των 20 κορυφαίων ομάδων της κατάταξης Money League σημείωσε νέο ρεκόρ αφού αυξήθηκε κατά 8% φτάνοντας τα €6,6 δισ.
- Η Ρεάλ Μαδρίτης για 11η συνεχή χρονιά είναι στην κορυφή της κατάταξης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η 3η ομάδα της κατάταξης χάνοντας μια θέση και η Μπαρτσελόνα η 2η
- Η Μπάγερν Μονάχου έπεσε στην 5η θέση, τη χαμηλότερη θέση που έχει καταλάβει από το 2006/07
- 9 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ βρίσκονται στις κορυφαίες 20 της κατάταξης, με το σύνολο των εσόδων τους να φτάνει τα €3 δισ.
- Περισσότερες από τις μισές ομάδες της κατάταξης των 30 κορυφαίων ομάδων με κριτήριο τα έσοδα ανήκουν στην Πρέμιερ Λιγκ

Πιο αναλυτικά, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρότι έχασε μια θέση και βρέθηκε 3η στην κατάταξη, παραμένει η ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ με τα μεγαλύτερα έσοδα, €519,5 εκατομ. (£395,2 εκατομ.). Η Τσέλσι είναι 8η στην κατάταξη χάνοντας μια θέση ενώ η Άρσεναλ είναι 7η στην κατάταξη, κερδίζοντας μια θέση. Η Μάντσεστερ Σίτυ και η Λίβερπουλ είναι οι υπόλοιπες δυο ομάδες που εκπροσωπούν την Πρέμιερ Λιγκ στην κατάταξη των 10 κορυφαίων ομάδων, στην 6η και την 9η θέση αντίστοιχα.

Ο Tim Bridge, Senior Manager της Deloitte, δήλωσε: «Παρά τη μείωση των εσόδων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, το γεγονός ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραμένει στην κορυφαία τριάδα της κατάταξης της Deloitte Football Money League αποδεικνύει ότι πίσω από αυτή την επιτυχία κρύβεται η δύναμη του επιχειρησιακού της μοντέλο. Η επιστροφή στο Champions League, καθώς και η έναρξη μιας σειράς σημαντικών εμπορικών συνεργασιών, θα ενισχύσουν την ομάδα την περίοδο 2015/16. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, δε θα μας εξέπληττε αν βλέπαμε τη Γιουνάιτεντ να επανέρχεται στην πρώτη θέση στo Money League για πρώτη φορά σε 12 χρόνια, με την ομάδα να αναμένει έσοδα περίπου £500 εκατ. (περίπου €650 εκατ.).»

Η φετινή κατάταξη Football Money League εντόπισε επίσης, μια κινητικότητα ανάμεσα στους γίγαντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με τη Μπάγερν Μονάχου να χάνει την 3η και να βρίσκεται στην 5η θέση, τη χαμηλότερη θέση που έχει καταλάβει από το 2006/07. Τους Γερμανούς πρωταθλητές προσπέρασε η Παρί Σαν Ζερμέν, η μόνη γαλλική ομάδα ανάμεσα στις 20 κορυφαίες ομάδες, με έσοδα ύψους €480,8 εκατομ. (£365,8 εκατ.). Παρά την επιτυχημένη πορεία στο Champions League της Γιουβέντους και το άλμα της Ρόμα από την 24η στη 16η θέση, το 2014/15 ήταν μια απογοητευτική χρονιά για τις ιταλικές ομάδες κρίνοντας από τα έσοδα. Τόσο η Ίντερ, όσο και η Μίλαν έχασαν 2 θέσεις τον περασμένο χρόνο, με την πρώτη να κινδυνεύει για πρώτη φορά να βρεθεί εκτός της κατάταξης των 20 κορυφαίων ομάδων.

Ο Jones προσθέτει: «Το 2014/15 ήταν μια ακόμη χρονιά ανάπτυξης για τα «μεγάλα πέντε» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ωστόσο, παρατηρούμε και έναν πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης στις 5 κορυφαίες ομάδες, με τα έσοδά τους να αυξάνονται κατά μόλις 4% αυτό το χρόνο, σε σύγκριση με το 11% της προηγούμενης χρονιάς. Βραχυπρόθεσμα θα είναι δύσκολο να μπουν νέες ομάδες στις 10 κορυφαίες θέσεις, δεδομένης της διαφοράς εσόδων ύψους €43,3 εκατ. ανάμεσα στη 10η και την 11η θέση.»

Μια ενδυνάμωση 10% της στερλίνας συγκριτικά με το ευρώ βοήθησε τις αγγλικές ομάδες. Εννιά ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ κατατάσσονται στις φετινές 20 κορυφαίες ομάδες, μια ομάδα παραπάνω από πέρυσι. Στην πρώτη της εμφάνιση από το 2005/06, η Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ επανέρχεται στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ελίτ με κριτήριο τα έσοδα, καθώς τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά £5,9 εκατομ. φτάνοντας τα £122,4 εκατομ. (€160,9 εκατ). Οι ομάδες της Πρεμιέρ Λιγκ τώρα κυριαρχούν στην κατάταξη των 30 κορυφαίων ομάδων, αφού 17 ομάδες από αυτές προέρχονται από την Πρέμιερ Λιγκ της περίοδου  2014/15.

Ο Bridge προσθέτει: «Παρά τις απογοητευτικές αποδόσεις των ομάδων της Πρεμιέρ Λιγκ στις πρόσφατες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι ομάδες αυτές εξακολουθούν να είναι ηγέτες με κριτήριο τα έσοδα. Με το νέο κύκλο δικαιωμάτων ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων της Πρεμιέρ Λιγκ να προβλέπεται να αποδώσει ιδιαιτέρως βελτιωμένα έσοδα το 2016/2017, αναμένουμε να δούμε τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ να εδραιώνουν τις θέσεις τους στην κατάταξη των 30 κορυφαίων ομάδων τα επόμενα χρόνια, με δυναμική για κάποιες από τις ομάδες αυτές να κατακτούν ακόμη υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη των 20 κορυφαίων ομάδων».

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της μελέτης πατήστε ΕΔΩ