Skip to main content

Δεν «ιδρώνει» ο EFSF για τη σύμπτυξη των δόσεων στο ΔΝΤ

Η απόφαση της Αθήνας για μετάθεση της αποπληρωμής δεν αποτελεί αθέτηση πληρωμών και, ως εκ τούτου, ο Μηχανισμός δεν ανησυχεί - Ουδέν σχόλιον από ΕΚΤ

Δεν δημιουργεί ανησυχία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) η απόφαση της Ελλάδας να ομαδοποιήσει τις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ σε μία.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο ΑΜΠΕ ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, εφόσον είναι σύμφωνη με τον κανονισμό του ΔΝΤ, δεν αποτελεί αθέτηση πληρωμών και ως εκ τούτου ο EFSF δεν ανησυχεί.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα υπέβαλε χθες ανάλογο αίτημα στο ΔΝΤ εναπόκειται στο Ταμείο να αποφασίσει πώς θα οργανώσει την αποπληρωμή των δόσεων, εφόσον φυσικά το ελληνικό αίτημα έχει γίνει αποδεκτό.

Εξάλλου, πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, παραπέμποντας στη δήλωση του προέδρου Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Φρανκφούρτη στις 3 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν η ομαδοποίηση των δόσεων από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ έχει συνέπειες στο πρόγραμμα κουρέματος ενεχύρων που προβλέπει ο μηχανισμός ELA, o κ. Ντράγκι απάντησε ότι δεν θέλει να το σχολιάσει.

Είχε σημειώσει ωστόσο ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε επακριβώς ποιές είναι οι προϋποθέσεις. Η δυνατότητα ομαδοποίησης των πληρωμών έχει χρησιμοποιηθεί από μία χώρα τη δεκαετία του '70, αν δεν απατώμαι, και θα δούμε».