Skip to main content

Και τρίτο σχολείο στο Ωραιόκαστρο λέει «όχι» στα προσφυγόπουλα

Δεν είμαστε ρατσιστές, φοβόμαστε για την υγεία των παιδιών μας, λέει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου.

Ακόμη ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στο Ωραιόκαστρο - ο τρίτος μέχρι στιγμής - προειδοποιεί με «μαζικές και δυναμικές» κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην ένταξη παιδιών προσφύγων στα σχολεία.

Πρόκειται για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του μετά την έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε λέει «όχι» στη «χρήση των σχολείων μας από τα παιδιά μεταναστών-προσφύγων με τις παρούσες συνθήκες». Προειδοποιεί ακόμη πως σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα προχωρήσει σε «μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα καταδείξουν την αντίδραση σε ήδη ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις ερήμην μας, καθώς και στην υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση του θέματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων σε πολλά εκ των 40 σχολείων του δήμου Ωραιοκάστρου βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα και έχουν προγραμματίσει ή πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις αντιδρώντας στα σχέδια για φοίτηση περίπου 2.000 προσφυγόπουλων σε σχολεία δήμων της Θεσσαλονίκης (δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ της Voria.gr).

Ήδη οι Σύλλογοι Γονέων του 1ου Δημοτικού Παλαιοκάστρου και του 5ου Δημοτικού Ωραιοκάστρου έχουν διαμηνύσει πως θα προχωρήσουν σε καταλήψεις των κτηρίων των σχολείων τους σε περίπτωση ένταξης προσφυγόπουλων στις σχολικές μονάδες. Η Voria.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού, Νίκο Κορίτση, ο οποίος τόνισε πως οι αντιδράσεις δεν πηγάζουν από ρατσιστική και ξενοφοβική διάθεση, αλλά λόγω του φόβου των γονέων για την πρόκληση ασθενειών. Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια έχουν σταματήσει να γίνονται τα εμβόλια μαντού (κατά της φυματίωσης), με αποτέλεσμα τα παιδιά 1ης-3ης Δημοτικού να είναι απροστάτευτα από τον ιό. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με την ύπαρξη κρουσμάτων φυματίωσης και ελονοσίας σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους γονείς.

«Δεν είμαστε ρατσιστές, απλά φοβόμαστε για την υγεία των παιδιών, όχι μόνο των δικών μας, αλλά και των προσφυγόπουλων. Η απόφασή μας για κατάληψη πηγάζει από τη μεγάλη μας ανησυχία για το γεγονός ότι δεν υπάρχει υγειονομική κάλυψη και προστασία των παιδιών. Εάν υπάρξει κρούσμα φυματίωσης στο σχολείο μας, ποιος θα έχει την ευθύνη;», επισήμανε. «Στο σχολείο μας φοιτούν πολλά παιδιά παλινοστούντων, τα οποία έχουν ενταχθεί κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα», συνέχισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ωραιοκάστρου, Θανάσης Τσολακίδης, αποδίδει τις αντιδράσεις των γονέων στην έλλειψη ενημέρωσης από τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Υγείας σχετικά με τον τρόπο που θα ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, καθώς και το εάν είναι πλήρως εμβολιασμένα και υγιή. Ο ίδιος, πάντως, αποφεύγει να πάρει ευθέως θέση για τις καταλήψεις, παραπέμποντας στην απόφαση που θα λάβει η Γενική Συνέλευση της Ένωσης, αν και σημειώνει ότι το καταστατικό της Ένωσης προβλέπει «δωρέαν παιδεία και μάθηση για όλα τα παιδιά».

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση σημειώνει:«Μετά τις πρόσφατες Γενικές Συνελεύσεις μεμονωμένων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν δεσμεύουν μόνο τους ίδιους τους συλλόγους οι οποίες απλά γνωστοποιήθηκαν στον Πρόεδρο και στα μέλη του Δ.Σ. και δεν αποτελούν επίσημη και συνολική θέση της Ένωσης. Η συνολική τοποθέτηση της Ένωσης μπορεί να παρθεί μόνο μετά τη Γενική Συνέλευση όλων των μελών της, οπότε και θα γνωστοποιηθούν οι αποφάσεις – προτάσεις της».

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης δηλώνει πως οι γονείς παίρνουν αυτόνομα αποφάσεις σημειώνοντας πως δεν είναι σε θέση να τις κρίνει. Επισημαίνει ακόμη πως δεν έχει ενημερωθεί ακόμη από το υπουργείο σχετικά με τις κινήσεις του και προτείνει αντί για τις σχολικές μονάδες, τα προσφυγόπουλα να φοιτήσουν σε άλλους χώρους του δήμου, που είναι αναξιοποίητοι.