Skip to main content

Δεν κάνει πίσω η Super League - Με 14 ομάδες η σεζόν 2019/20

Tο ΔΣ της Λίγκας συνεδρίασε και αποφάσισε να διεξαχθεί με 14 ομάδες το μεθεπόμενο πρωτάθλημα-Το συζητά αλλά δεν δεσμεύεται για περαιτέρω μείωση ομάδων

Την απόφαση να διεξαχθεί με 14 ομάδες το πρωτάθλημα της σεζόν 2019/20 αποφάσισε, μετά από κοντά τέσσερις ώρες διαβουλεύσεων, η Super League αλλά παράλληλα δεν δεσμεύεται για πρωτάθλημα με 12 ομάδες όπως είχε αιτηθεί ο Γιώργος Βασιλειάδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη φορά οι ΠΑΕ  έδειξαν διαλλακτικές για περαιτέρω μείωση σε 12 ομάδες, αλλά δίχως να δεσμεύεται προτού δει πώς θα λειτουργήσει το πλάνο με τις 14. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν εμφανίζεται θετικά προσκείμενος σε αυτή την εξέλιξη εμμένοντας στην απόφασή του για 12 ομάδες.

Τώρα αναφορικά με το μονοπάτι που θα οδηγήσει στις 14 ομάδες για τη μεθεπόμενη σεζόν, προκρίνεται το σενάριο να πέσουν απευθείας ο 15ος και ο 16ος και να δώσουν μπαράζ ανόδου/υποβιβασμού ο 13ος και ο 14ος της Super League με τον πρώτο και τον δεύτερο από τη Football League.

Την πρόταση αυτή είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τη δεχτεί η Football League, γιατί έτσι είναι πιθανό να μην ανέβει καμία ομάδα από τη δεύτερη στην πρώτη κατηγορία. 

Ο πρόεδρος της Λίγκας, Βαγγέλης Μπαταγιάννης, εξερχόμενος από τη μαραθώνια συνεδρίαση τόνισε: «Το ΔΣ της Super League επιβεβαίωσε ομόφωνα την απόφασή του να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και από την περίοδο 2019/20 οι ομάδες να μειωθούν σε 14. Θα ξανασυζητήσουμε με όλους τους αρμόδιους φορείς για το αν πρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μείωση ή μη του υφισταμένου σχεδίου του πρωταθλήματος των 14 ομάδων. Θεωρούμε πως μπορεί να διεξαχθεί από το 19/20 ένα πρωτάθλημα με Super League 1 και Super League 2, με εγγυημένη χρηματοδότηση ώστε να μην τραβάνε αυτά που λένε ότι τραβάνε. Θα υπάρχει και μια μικρότερη κατηγορία, που θα έχει μια ιδιαίτερη προσοχή. Είμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση. Οι προτάσεις του υφυπουργού έχουν γίνει αν όχι συνολικά σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δεκτές και δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσουμε σε ένα πιο αξιόπιστο και πιο ανταγωνιστικό, ένα καλύτερο πρωτάθλημα. Το συζητάμε για 12 ομάδες, αλλά δεν μπορούμε να το αποφασίσουμε. Να πούμε από τώρα ότι θα γίνουμε 12 ομάδες, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή. Θέλουμε οι ομάδες που θα συμμετέχουν να είναι πιο υγιείς. Κάναμε ήδη μια τομή μειώνοντας τις ομάδες στις 14», ανέφερε. 


Ερωτηθείς αν υπάρχει ένα μπλοκ ομάδων που θέλουν δώδεκα ομάδες, απάντησε: «Υπάρχει ένας προβληματισμός αν πρέπει από τώρα να δεσμευτούμε, χωρίς να έχουμε δει πώς θα λειτουργήσει με 14 ομάδες. Είναι μια πρόταση που ήρθε στο τραπέζι. Οι ομάδες αποφάσισαν ομόφωνα ότι αυτό πρέπει να το δούμε στην ώρα του. Πιθανότατα εγώ δεν θα είμαι τότε πρόεδρος και δεν μπορώ να δεσμεύσω τη Λίγκα. Δεν απορρίπτουμε το πλάνο με 12 ομάδες, αλλά για την ώρα δεν είμαστε έτοιμοι να το υιοθετήσουμε. Με την αναδιάρθρωση και τη μείωση στις 14 ομάδες έχουν κουμπώσει όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για να υπάρχει η χρηματοδότηση από την πρόταση του κ. Βασιλειάδη. Η μείωση των ομάδων έχει κόστος, γιατί υπάρχουν ομάδες που παίζουν την ίδια τους την ύπαρξη. Οι ομάδες το δέχτηκαν όμως, γιατί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θέλει να προχωρήσει. Αν κάποιοι δεν θέλουν, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε». 

Για το ενδεχόμενο να διαφωνήσει ο κ. Βασιλειάδης είπε: «Θεωρώ πως δεν έχει λόγο να μη συμφωνήσει. Δεν μπορεί να αρχίσει ένα πρωτάθλημα χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο. Ο υφυπουργός έχει πολύ καλές προθέσεις και έχει ένα σχέδιο για το ποδόσφαιρο. Όμως είναι διαφορετικό το σχέδιο και διαφορετικό να θέλεις να επιβάλεις όλες τις απόψεις σου χωρίς να υπάρχει γόνιμος διάλογος. Να κάνουμε το πείραμα, να πάμε σε 14 ομάδες και βλέπουμε. Να μην αντιμετωπίσουμε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο τιμωρητικά». 

Όσο για το πότε θα γίνει κλήρωση: «Θα γίνει όταν θα είμαστε έτοιμοι για να παρουσιάσουμε ένα πρωτάθλημα ανταγωνιστικό και στην ώρα του, ώστε πραγματικά να το χαρούμε όλοι. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Πιστεύουμε να τα καταφέρουμε. Αν όχι, θα ξανακαθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε. Είμαστε έτοιμοι με αυτό που ψηφίσαμε σήμερα να προχωρήσουμε».