Skip to main content

Τέλος βάζει η CIA τους εικονικούς πνιγμούς στις ανακρίσεις

Δεν θα δεχθώ ένας πράκτορας της υπηρεσίας να επιδοθεί εκ νέου σε εικονικούς πνιγμούς, διαβεβαίωσε η διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν.

Στη δέσμευση ότι η υπηρεσία του δεν θα προσφεύγει πλέον σε ακραίες ανακριτικές μεθόδους, όπως για παράδειγμα στον εικονικό πνιγμό, για να αποσπά πληροφορίες από υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργεις, προχώρησε ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν, ακόμη και αν λάβει τέτοια εντολή από τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις αυτές του Μπρέναν έγιναν σε μια περίοδο που το ζήτημα αυτό επανέρχεται στις προεκλογικές εκστρατείες που διεξάγουν οι υποψήφιοι που διεκδικούν το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο πολυεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι εάν εκλεγεί θα επαναφέρει τα βασανιστήρια σε βάρος των υπόπτων για τρομοκρατία. Ο βασικότερος αντίπαλός του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ο Τεντ Κρουζ, είπε ότι ο ίδιος δεν θα θεωρούσε βασανιστήριο τον εικονικό πνιγμό.

«Δεν θα δεχτώ την προσφυγή σε ορισμένες από αυτές τις τακτικές και τις τεχνικές που προκαλούν αντιπαραθέσεις. Ασφαλώς, δεν θα δεχτώ ένας πράκτορας της CIA να επιδοθεί εκ νέου σε εικονικούς πνιγμούς», διαβεβαίωσε ο Μπρέναν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NBC News.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατάργησε αυτήν και άλλες ανακριτικές μεθόδους δύο ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, στις αρχές του 2009, μετά το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει τα προηγούμενα χρόνια για τον τρόπο με τον οποίο ανακρίνονταν οι ύποπτοι.

Το 2008, επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους, ο τότε διευθυντής της CIA Μάικλ Χέιντεν είχε παραδεχτεί για πρώτη φορά ότι η υπηρεσία του υπέβαλε σε εικονικό πνιγμό τρεις κρατούμενους για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι συνδέονταν με την Αλ Κάιντα.

Αυτοί οι τρεις ήταν ο Χάλεντ Σεΐχ Μοχάμεντ, ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Άμπου Ζουμπάινταχ, το πρώτο μέλος της Αλ Κάιντα που συνελήφθη από τους Αμερικανούς μετά τις επιθέσεις αυτές, και ο Αμπντ Ραχίμ Αλ Νασίρι, ένα άλλο στέλεχος της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης.