Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία μετά τον Εξωδικαστικό

Αναιμικό μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον για τη συνολική ρύθμιση οφειλών. Τα υπέρ και τα κατά της διαδικασίας σε εκδήλωση του ΣΒΒΕ και της ΕΥ.

«Αναιμική» είναι η εφαρμογή του νόμου 4469/2017 για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό στο πρώτο διάστημα εφαρμογής του, δηλαδή από τις 3 Αυγούστου μέχρι και σήμερα, αλλά αναμένεται η εκδήλωση μεγαλυτέρου ενδιαφέροντος, όταν αποδειχθεί ότι με την μέθοδο επιτυγχάνεται η επίλυση διαφορών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων με τους πιστωτές τους.

Τα παραπάνω δήλωσε ο γ.γ. του ΟΠΕΜΕΔ, δικηγόρος και διαμεσολαβητής κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, στο πλαίσιο εσπερίδας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και της ΕΥ, με θέμα «Νέα Κανονιστικά Πλαίσια και Κίνδυνοι- Φορολογική Επικαιρότητα».

Ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε ότι ο ν. 4469 βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση, δηλαδή για την εφαρμογή τρόπων επίλυσης διαφορών εξωδικαστικά, αλλά ωστόσο, ορισμένες διατάξεις του παρουσιάζουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

«Ο νόμος είναι πάρα πολύ σημαντικός, όχι τόσο για τις επιχειρήσεις, ούτε τόσο για τις Τράπεζες, όσο για την ελληνική οικονομία γιατί παρέχει στις βιώσιμες επιχειρήσεις μία Δεύτερη Ευκαιρία. Μπορούν πλέον οι επιχειρήσεις, με οφειλές μεν σε καθυστέρηση, αλλά βιώσιμες δε, να κάνουν το λεγόμενο restart. Αυτή την ευκαιρία για συνολική ρύθμιση των υποχρεώσεών τους θα πρέπει να την αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις, γιατί ΔΕΝ θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία», είπε πολύ χαρακτηριστικά ο κ. Κανελλόπουλος.

Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στον Εξωδικαστικό

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση ΚΥΑ για τη ρύθμιση οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών, μέσω του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού, είπε η κ. Αρετή Σισμανίδου, στέλεχος του Νομικού Τμήματος της Ε.Γ. Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του ΥΠΟΙΑΝ.

Η κ. Σισμανίδου, αναλύοντας το νόμο, τόνισε κρίσιμα σημεία του νομοθετήματος, όπως το ότι αφορά μόνο τις βιώσιμες επιχειρήσεις προκειμένου, συνολικά, να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους.

Ο Νόμος εισαγάγει για πρώτη φορά τον θεσμό της διαμεσολάβησης, παρέχει τη δυνατότητα «κουρέματος» χρεών προς το Δημόσιο αλλά όχι προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, ενώ οι μικροί πιστωτές (με απαιτήσεις έως 2 εκατ. Ευρώ) εξοφλούνται στο ακέραιο.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά το αν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τα οποία είναι μεν ένδειξη βιωσιμότητας, αλλά αυτή καθαυτή η βιωσιμότητα κρίνεται κατά τις φάσεις της ηλεκτρονικής διαδικασίας υποβολής και εξέτασης της αίτησης και τελικά, με την ολοκλήρωση αυτής.

Καταλήγοντας η κ. Σισμανίδου είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης αναμένονται προς τα τέλη Δεκεμβρίου.

Βάσει στοιχείων, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 12.310 log in στη Πλατφόρμα , έχουν εκκινήσει 8.651 αιτήσεις, τα κριτήρια επιλεξιμότητας ικανοποιούν 1.663 αιτήσεις ενώ δεν τα πληρούσαν 1.996. Υποβλήθηκαν 283 οριστικές αιτήσεις, με τη μεσολάβηση συντονιστή 184 και με διμερή διαπραγμάτευση 99 τον αριθμό. Μέχρι του παρόντος έχουν αποτύχει πέντε περιπτώσεις διμερούς.

Χρονοβόρες διαδικασίες και λειτουργικά προβλήματα

Για την δικηγόρο και διαμεσολαβήτρια κ. Αθηνά Σιαφαρίκα, η διαδικασία του Εξωδικαστικού είναι χρονοβόρα και πιεστική καθώς απαιτεί μεγάλο όγκο εγγράφων και μάλιστα από οφειλέτες που πιέζονται χρονικά από τις διεκδικήσεις των πιστωτών.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα παρουσιάζει λειτουργικά προβλήματα αλλά οι σημαντικότερες δυσκολίες αφορούν «την πληροφοριακή ασυμμετρία μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών και ειδικότερα με τις Τράπεζες», είπε η ομιλήτρια.

Για την κ. Σιαφαρίκα «η επιτυχία του Νόμου θα κριθεί από το πως θα αντιδράσουν οι Τράπεζες», ενώ κατ΄ αυτήν οι επιχειρήσεις που θέλουν να μπούνε στη διαδικασία χρειάζονται οπωσδήποτε μεσολαβητές.