Skip to main content

«Δεν θα υπογράψω την κατάργηση της αντιπολίτευσης»

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του ο Α. Σαμαράς αντέδρασε έντονα στις έξωθεν πιέσεις που δέχεται για συναίνεση.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά στις κλιμακούμενες πιέσεις από το εξωτερικό για συναίνεση, με τον πρόεδρο της ΝΔ να υπογραμμίζει με νόημα ότι «οι ίδιοι που ζητούν από την αντιπολίτευση να συναινέσει, δεν ζητούν από την κυβέρνηση να κυβερνήσει».

«Να μας πουν.. Ποια είναι η δουλεια της αντιπολίτευσης; Να συναινεί πάντα σε όλα; Αυτό δεν το λένε αντιπολίτευση το λένε ολοκληρωτισμό. Πρέπει να τη φιμώσουμε ή να αναγνωρίσουμε το δίκιο της και να ακούσουμε τις προτάσεις της;», τόνισε ο κ. Σαμαράς ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

«Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και πλέον όλοι λένε ότι από μας στη ΝΔ εξαρτάται πως θα πάνε τα πράγματα από δω και πέρα. Παράξενο πράγμα να εξαρτώνται οι εξελίξεις από την αξιωματική αντιπολίτευση. Παράξενο, τον ρόλο που πρέπει να έχει η κυβέρνηση να ζητούν να τον διαδραματίσουμε εμείς, να αναδεικνύουν το ρόλο μας όχι μόνο τα κόμματα στο εσωτερικό, αλλά και ξένοι αξιωματούχοι στο εξωτερικό, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως οι ίδιοι που ζητούν από την αντιπολίτευση να συναινέσει, δεν ζητούν από την κυβέρνηση να κυβερνήσει», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε στους ίδιους υψηλούς τόνους καλώντας την κυβέρνηση να σοβαρευτεί.«Τι συζητάμε τις τελευταίες εβδομάδες; Συναίνεση. Δηλαδή να προσχωρήσει η ΝΔ στην κυβερνητική πολιτική που αποδείχθηκε λάθος. Λες και αν είχαμε συμφωνήσει εμείς θα είχε πετύχει η λαθεμένη πολιτική. Λες και θα άρχιζε να αποδίδει».

«Αφού τόσο πολύ αρέσει η λέξη συναίνεση προτείνουμε δύο πράγματα, να σοβαρευτούμε και να συζητήσουμε για το πρόβλημα ότι η πολιτική δεν αποδίδει και να πρέπει να τη διορθώσουμε. Εχουμε κάθε καλή διάθεση να συζητήσουμε με όσους προσέρχονται με ανοιχτή ματιά».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έθεσε ως προτεραιότητα την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ενώ για μια ακόμη φορά ξεκαθάρισε ότι η άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών αποτελεί την προϋπόθεση συναίνεσης.

Μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς επανειλημμένως εξέφρασε την αντίθεσή του στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. «Το αυτοκίνητο δεν θα πάρει μπρος αν δεν βάλουμε το κλειδί και κλειδί είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα νούμερα που δίνουμε είναι πραγματικά»

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση κατά της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής και υπεραμύνθηκε του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, τονίζοντας ότι «όσα περισσότερα ζητούν τόσο περισσότερο παραλύει η οικονομία και τόσο περισσότερα θα ζητήσουν την επόμενη φορά. Εμείς τους δίνει πραγματικά νούμερα. Μπορούμε να τους πείσουμε γιατί όλοι έχουμε συμφέρον να τα καταφέρει η Ελλάδα».

«Πιστεύουμε στην Ευρώπη και στο μέλλον της, δεν δίνουμε τη μάχη μόνο για τα ελληνικά συμφέροντα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε επιπτώσεις και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», συμπλήρωσε.

Εξαπέλυσε, δε, μύδρους κατά της κυβέρνησης για τις διαρροές για ενδεχόμενη χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή. «Οι κουβέντες για αναδιάρθρωση σκοτώνουν την οικονομία», επισήμανε, τονίζοντας ότι «διαπράττουν έγκλημα όσοι διακινούν τα περί εξόδου από το ευρώ».

Τέλος, απάντησε στον ισχυρισμό του προέδρου του ΛΑΟΣ ότι «δυστυχώς η καρέκλα κάποιων είναι πάνω από την Ελλάδα» και τον παραλληλισμό με τη συμφωνία του Θεμιστοκλή με τον Ευρυβιάδη το 480 π.χ., σημειώνοντας ότι «παρά τον τσακωμό τους Θεμιστοκλής και Ευρυβιάδης συμφιλιωθήκαν πριν την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Συμφωνώ απόλυτα, αλλά τα βρήκαν μεταξύ τους για να πολεμήσουν, όχι για να υποκύψουν».