Skip to main content

Ένταση με το καλημέρα στη Βουλή για τις κάλπες στην υπόθεση Novartis

Έντονη διαμάχη στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την υπόθεση Novartis - Απορρίφθηκε η πρόταση Δένδια για μία κάλπη

Υψηλά κινούνται οι τόνοι των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων ήδη από τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής που αφορά την υπόθεση Novartis με αφορμή τη διαδικασία και τις δέκα κάλπες που έχουν στηθεί για την ψηφοφορία σήμερα το βράδυ. Παράλληλα, βουλευτές της αντιπολίτευσης επιχείρησαν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή να βάλουν στο «κάδρο» και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας ζήτησε να αποφασίσει η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, για μία κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis, τη στιγμή που η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να διεξαχθεί χωριστά η ψηφοφορία για κάθε πρόσωπο. Την πρόταση Δένδια απέρριψε κατά πλειοψηφία η Βουλή ενώ προηγήθηκε ψηφοφορία δι εγέρσεως.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν δεσμεύει την Ολομέλεια και πρόσθεσε ότι στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».

«Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης» υποστήριξε και αναρωτήθηκε αν από την έρευνα που διενεργεί η Δικαιοσύνη προκύψουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τι θα κάνει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Γι΄αυτό, όπως είπε, πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη. Σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Π. Κουρουμπλή και γι΄αυτό δεν πρότεινε 11 κάλπες, αλλά 10.

«Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη» ανέφερε.

Έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η Ν.Δ. θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της.

«Το πλαίσιο στο οποίο πρέπει όλοι να τοποθετηθούν είναι το Σύνταγμα ο Κανονισμός και η κοινοβουλευτική πρακτική» ανέφερε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Η απάντηση Βούτση

«Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας. Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προσθέτοντας ότι, σε περίπτωση που υιοθετήσει η Βουλή την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα παρέμεναν το αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως.

«Με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση, διότι η πρόταση απαιτεί 151 ψήφους θετικές για να υπαχθεί κάποιος αναφερόμενος στην έρευνα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Παρασκευόπουλος: Εξετάζονται ατομικές ευθύνες

«Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem. Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει η ψήφος να παραμείνει μυστική. «Αν δηλαδή, κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου» συμπλήρωσε.

Βορίδης: Εμπλέκεται ο Κουρουμπλής;

«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης», τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης και υπογράμμισε ότι «η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι΄αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Προανακριτική για όλους και για όλα

Παντελώς ανυπόστατη και άκυρη χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητώντας, μέσω των βουλευτών της Γιάννη Κουτσούκου και Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, προανακριτική επιτροπή για όλους και για όλα.

Μάλιστα, ο κ. Κουτσούκος ζήτησε να στηθούν 12 κάλπες και για τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό. Οι δύο ομιλητές στήριξαν το επιχείρημά τους στο ότι στην πρόταση, δεν περιγράφονται ορισμένα αδικήματα ενώ άλλα θεωρούνται παραγεγραμμένα χωρίς καν να αναφέρονται, ενώ επιπλέον «λείπουν πρόσωπα», όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρεται ως ΚΠ «λες και ο υπουργός Υγείας είναι ανήλικο».

Από την δική του πλευρά, ο κ. Παπαθεοδώρου επισήμανε ότι δεν γίνεται αναφορά στην περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε υπουργός Υγείας είναι ο Ανδρέας Ξανθός και η οποία και δεν εμπίπτει σε παραγραφή. Εξάλλου, ζήτησε να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος, όπως υποστήριξε, "μάζεψε την πρόταση της πλειοψηφίας", καθώς αυτή, όπως σημείωσε, (η πρόταση της πλειοψηφίας) είναι να διεξαχθούν δύο τρεις συνεδριάσεις στις οποίες θα γίνει συζήτηση αν η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες και να σταλεί ο φάκελος στην Δικαιοσύνη.

«Δεν θα πάμε έτσι, ούτε πρόκειται να στηθούν κάλπες για να σπιλωθούν πρόσωπα και μετά να τους πούμε συγγνώμη, επιστρέφει ο φάκελος στην Δικαιοσύνη. Αυτά είναι δίκες που γνωρίσαμε στο παρελθόν και έχουν πολύ σκοτεινή ιστορική αναφορά. Θα συζητήσουμε εδώ για όλους και για όλα και πάνω από όλα δεν θα γίνει κανιβαλισμός των θεσμών και κανιβαλισμός των διαδικασιών» κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Παφίλης: Να βγούνε οι κουκούλες

«Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και να μην καταλήξει σαν την υπόθεση Παπαντωνίου. Ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, θα γίνει κανονική διαδικασία. Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν. Θα κληθούν μάρτυρες. Αν στην πορεία προκύψουν και άλλα πρόσωπα θα διευρυνθεί η έρευνα. Αν έχετε σκοπό να πάτε να κλείσετε την υπόθεση άρον άρον, εμείς σε τέτοιο θέατρο συμμετοχή δεν θα έχουμε» σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, για να προσθέσει πως θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα αδικήματα, ανεξάρτητα από την παραγραφή τους.

ΑΝΕΛ: Ξεχωριστή αντιμετώπιση για κάθε αναφερόμενο πρόσωπο στη δικογραφία

«Η Βουλή δεν αντιμετωπίζει όλα τα αναφερόμενα πρόσωπα στη δικογραφία μαζί αλλά χωριστά. Είμαστε σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων», σημείωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης. Ο κ. Λαζαρίδης απέδωσε σε επικοινωνιακά τερτίπια και παρελκυστική τακτική την εν εξελίξει διαδικασία με τις ενστάσεις από την αντιπολίτευση.

Ένωση Κεντρώων: Να στηθούν δύο κάλπες

«Δεν μπορεί να ονομάζουμε κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα έρθει η ώρα που θα αποκαλυφθούν και θα μιλήσουν» τόνισε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης για να συμπληρώσει: «Εμείς θέλουμε να βγουν όλα στο φως». Ο κ. Γεωργιάδης πρόθεσε ότι πρέπει να υπάρξει μια κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή και μια δεύτερη κάλπη για όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα.

Το Ποτάμι: Η Βουλή να αποφασίσει για τη συγκρότηση επιτροπής με μια κάλπη

«Όταν λέμε όλα στο φως ή το εννοούμε ή είναι καραμέλα και στάχτη στα μάτια» επισήμανε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι για να προσθέσει ότι το σημαντικότερο είναι να ερευνηθεί και το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης και το ζήτημα της τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων. «Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί, «κατά το Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει», να τον αφαιρεί από την πρότασή της», είπε για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.