Skip to main content

Δένδιας: Ο Τσίπρας πάει Πρέσπες εκπροσωπώντας απλώς τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε το κοινοβούλιο να χρησιμοποιεί τον όρο «ναζιστές» και όχι «εθνικιστές» για τους χρυσαυγίτες

Κάλεσμα στο Κοινοβούλιο να μην χρησιμοποιεί κανείς τον όρο «εθνικιστές» για τους χρυσαυγίτες, γιατί «οι μετέχοντες στη «Χρυσή Αυγή» είναι ναζιστές και όχι εθνικιστές», απηύθυνε ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας μέμφθηκε τα κυβερνητικά στελέχη για την ρητορική τους και τόνισε ότι «ούτε κατ' ελάχιστον δύναται η κυβέρνηση να αποδίδει προς τη ΝΔ οποιαδήποτε ευθύνη για τη Χρυσή Αυγή».

Αναφερόμενος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ στο θέμα της Συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, είπε πως η κυβέρνηση έχει πρόβλημα συνταγματικής νομιμοποίησης, αφού διαπραγματεύεται χωρίς στήριξη του Κοινοβουλίου, αφού οι ΑΝΕλ έχουν δηλώσει ρητά την αντίθεσή τους στη συμφωνία. «Υφίσταται, μάλιστα, το εξής προηγούμενο: το 2015, όταν μετά το δημοψήφισμα αποπέμφθηκε ο κ. Βαρουφάκης, και ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε ότι δεν απολάμβανε της εμπιστοσύνης της Βουλής, ήλθε και ζήτησε εξουσιοδότηση. Και πράγματι, με το άρθρο μόνο του ν.4333/2015, η Βουλή του παρέσχε την εξουσιοδότηση να διαπραγματευθεί τους όρους της οικονομικής συμφωνίας», υπενθύμισε ο κ. Δένδιας για να ρωτήσει προς την πτέρυγα της πλειοψηφίας: «Τι έχει αλλάξει σήμερα σε σχέση με το προηγούμενο του 2015;».

Εκτίμησε δε, πως αν η κυβέρνηση είχε συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση αντί να προσπαθεί να την διχάσει, αν άθροιζε δυνάμεις αντί να αφαιρούσε, θα μπορούσε να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία. «Πώς θα ήταν άραγε δυνατόν να έχετε πετύχει το μέγιστο, όταν πολλοί από σας εκκινούσαν από την αδιαφορία για τη σημασία του ονόματος;» έθεσε το ερώτημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και υπογράμμισε: «Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τις αναφορές σε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα».

«Δεν είμαστε ανασφαλείς ή φοβικοί. Θέλουμε τη Βόρειο Ελλάδα όχι περίκλειστη αλλά στο κέντρο των εξελίξεων, τη Θεσσαλονίκη οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων του 21ου αιώνα», είπε ο κ. Δένδιας και κατέληξε σημειώνοντας πως είναι κρίμα που ο πρωθυπουργός πηγαίνει στις Πρέσπες χωρίς τη συμφωνία του πολιτικού κόσμου, «είναι κρίμα να εκπροσωπεί απλώς τον ΣΥΡΙΖΑ».