Skip to main content

Δέσμευση Ζούκερμπεργκ για Τεχνητή Νοημοσύνη το 2016

Θα πρέπει να είναι μια διασκεδαστική διανοητική πρόκληση να γράφω τον κώδικα ο ίδιος, για τον εαυτό μου, αναφέρει στο Facebook o Ζούκερμπεργκ

Κάποιοι δεσμεύονται να κόψουν το κάπνισμα, κάποιοι να χάσουν βάρος- ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, να φτιάξει μέσα στο 2016 ο ίδιος μια «απλή» τεχνητή νοημοσύνη για το σπίτι του, καθώς και για να τον βοηθά στη δουλειά του (ο ίδιος την παρομοιάζει με τον Jarvis, τον υπολογιστή του Τόνι Σταρκ στο «Iron Man»).

Όπως έγραψε σε ποστ του στο Facebook, ο ιδρυτής του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου στον πλανήτη, σε πρώτη φάση θα δει τι τεχνολογίες είναι διαθέσιμες και μετά θα αρχίσει να «εκπαιδεύει» την AI στη φωνή του έτσι ώστε να την καταλαβαίνει και να μπορεί να ελέγχει φώτα, μουσική, θερμοκρασία κλπ- καθώς και να αναγνωρίζει (μέσω προηγμένων αλγορίθμων image/ face recognition) τα πρόσωπα των φίλων που χτυπούν το κουδούνι του, έτσι ώστε να ξέρει πότε πρέπει να ανοίξει.

Παράλληλα, θα επεκτείνεται και στον χώρο της εικονικής πραγματικότητας (VR) βοηθώντας στην οπτικοποίηση δεδομένων για σκοπούς δουλειάς.

«Αυτόν τον χρόνο, η προσωπική μου πρόκληση είναι να κάνω αυτό. Θα πρέπει να είναι μια διασκεδαστική διανοητική πρόκληση να γράφω τον κώδικα ο ίδιος, για τον εαυτό μου. Ανυπομονώ να μοιραστώ αυτά που θα μάθω κατά το πέρασμα το έτους» καταλήγει στο post του.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ απασχόλησε ξανά πρόσφατα τη δημοσιότητα, με τη γέννηση της κόρης του και τη δέσμευσή του για διάθεση του 99% του μεριδίου του στο Facebook (σε βάθος χρόνου) για τη χρηματοδότηση του Chan Zuckerberg Initiative.