Skip to main content

Δέσμευση Β. Κορέας για ειρήνευση και αφοπλισμό

Η Βόρεια Κορέα υποσχέθηκε σήμερα πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου στα πλαίσια των πολυεθνικών συνομιλιών, πλην όμως προειδοποίησε με «αντίποινα» σε περί
Η Βόρεια Κορέα υποσχέθηκε σήμερα πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου στα πλαίσια των πολυεθνικών συνομιλιών, πλην όμως προειδοποίησε με «αντίποινα» σε περίπτωση που προκληθεί.

Η ανακοίνωση, που διοχετεύθηκε μέσω του κρατικού πρακτορείου KCNA, εκδόθηκε λίγες ώρες αφότου το ΣΑ του ΟΗΕ εξέφρασε την καταδίκη της βύθισης νοτιοκορεατικής κορβέτας στις 26 Μαρτίου, χωρίς να κατονομάζει ανοικτά ως υπεύθυνο τη Βόρειο Κορέα.

Η DPRK (Βόρειος Κορέα) θα καταβάλλει επίμονες προσπάθειες για την επίτευξη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας και για την αποπυρηνικοποίηση μέσω των εξαμερών συνομιλιών επί τη βάσει της ισοτιμίας», τονίζει ο βορειοκορεάτης εκπρόσωπος.

Στην ίδια ανακοίνωση, η Πιονγκγιάνγκ προειδοποιεί πως εάν «εχθρικές δυνάμεις» συνεχίσουν να την προκαλούν, δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν την «σκληρή φυσική αντίδραση της Β.Κορέας, ούτε την ευθύνη για την επακόλουθη κλιμάκωση της έντασης».

Επιπλέον, η Βόρειος Κορέα τονίζει πως σημείωσε την συμβιβαστική απόφαση του ΣΑ, που σύμφωνα με τους αναλυτές αποτελεί μία παραχώρηση προς την Κίνα, τη στενότερη σύμμαχο του κομμουνιστικού καθεστώτος. Ο πρεσβευτής της Β. Κορέας στον ΟΗΕ Σιν Σον Χο χαιρέτισε την ανακοίνωση αυτή ως «μεγάλη διπλωματική νίκη».