Skip to main content

Το κλειδί για την ανάπλαση της ΔΕΘ - Mega project ύψους 125 εκατ. ευρώ

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας αποκαλύπτει τα βήματα για το φιλόδοξο σχέδιο της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Ήρθε η ώρα η ΔΕΘ-Helexpo να προχωρήσει με το σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, παρότι για την επένδυση απαιτούνται περί τα 120-125 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και μέσα από συμπράξεις.

Αυτό λοιπόν το αίτημα της πόλης, της βορειοελλαδικής οικονομίας και της μεγάλης πρόκλησης για τη ΔΕΘ-Helexpo, περνάει πλέον στο επόμενο στάδιο της προετοιμασίας ώστε στο τέλος του 2018 η εταιρεία να είναι έτοιμη, με ένα Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, που φαίνεται να αποτελεί το κλειδί για την εξέλιξη του project, να αναζητήσει επενδυτικά κεφάλαια αλλά και να προτείνει χρηματοδοτικά σχήματα.  

Η ΔΕΘ-Helexpo, αφού πέτυχε τη δυναμική ανάκαμψη της εκθεσιακής της δραστηριότητας εν μέσω κρίσης και, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης διά στόματος πρωθυπουργού, όπως επίσης όλων των τοπικών φορέων που μετέχουν μάλιστα στο διοικητικό της συμβούλιο, βάζει μπροστά το σχέδιο ανάπλασης.

«Σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και με το Τεχνικό Επιμελητήριο-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, διαμορφώσαμε την πρόταση που υποβάλλαμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να πάρουμε την προέγκριση, πιθανώς και εντός του 2017, ώστε να προχωρήσουμε στην εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ. Εξασφαλίζοντας την προέγκριση, ελπίζουμε ότι μέσα στο 2018 θα μπορέσουμε να ετοιμάσουμε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο αλλά και να επεξεργαστούμε έστω αρχικές προτάσεις για τα πιθανά σχήματα χρηματοδότησης των έργων, ενδεχομένως και μέσω ΣΔΙΤ», εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, προσθέτοντας:

«Με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο θα έχουμε κάνει ένα καθοριστικό βήμα για την ανάπλαση καθώς αποτελεί ένα ισχυρότατο εργαλείο, ισχυρότερο ενός master plan, επειδή ακριβώς απαντά σε χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα, όπως είναι οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, αλλά και προβλέπει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως επί παραδείγματι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

ΔΕΘ-Helexpo, TEE/TKM και ΑΠΘ συνεργάζονται λοιπόν για να διαμορφώσουν την πρότασή τους προς το ΥΠΕΚΑ, στη βάση της πρότασης στην οποία είχε καταλήξει η μελέτη των Advice - BCS – Kantor το 2013 και ειδικότερα, στη λύση για σύγχρονο εκθεσιακό, συνεδριακό και επιχειρηματικό κέντρο στην έκταση των 180 στρεμμάτων του υφιστάμενου εκθεσιακού κέντρου της Εταιρείας.

Μητροπολιτικό Πάρκο

Η προτεινόμενη λύση, ύψους επένδυσης περίπου 125 εκατ ευρώ, προβλέπει την κατασκευή σύγχρονων εκθεσιακών χώρων κάλυψης περίπου 50.000 τ.μ., τη λειτουργία συνεδριακού κέντρου, business center, καταστημάτων, χώρων στάθμευσης, ενώ συμπεριλαμβάνει και την κατασκευή ξενοδοχείου. Κεντρικό στοιχείο της ανάπλασης προτείνεται να είναι η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου που θα εκτείνεται στα 86 στρέμματα, από τα 180 στρέμματα που είναι το όλο ακίνητο της ΔΕΘ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τζήκας, θα πρέπει να διερευνηθεί εξαντλητικά ο τρόπος ή οι τρόποι χρηματοδότησης του όλου έργου, αφού είναι πλέον βέβαιο ότι για την ανάπλαση θα πρέπει να αξιοποιηθούν και ιδιωτικά κεφάλαια.

«Θα πρέπει να δούμε και τι ενδιαφέρον μπορεί να προσελκύσει το σχέδιο ανάπλασης, στο πλαίσιο της στρατηγικής διεθνοποίησης που εφαρμόζει η εταιρεία, η οποία προωθεί με επιτυχία συνεργασίες με ξένους εκθεσιακούς φορείς από την Ευρώπη και την Ασία», εξηγεί ο ίδιος.

Άλλωστε, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του δ.σ. της ΔΕΘ- Helexpo, η κατασκευή του νέου εκθεσιακού κέντρου θα αφορά μόνο μέρος της συνολικής επένδυσης των 125 εκατομμυρίων, ίσως όχι μεγαλύτερο των 60 εκατ ευρώ. Πιθανώς κεφάλαια για τη δημιουργία του μεγάλου πάρκου θα μπορούν και θα πρέπει να αντληθούν από άλλες πηγές και φορείς, ενώ ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται ότι θα εκδηλωθεί για το ξενοδοχείο, για το πάρκινγκ ή ακόμη για το επιχειρηματικό κέντρο.

«Θα δοθεί μεγάλη έμφαση στη διαβούλευση με τους φορείς της πόλης, το Δήμο, στο πλαίσιο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Όταν το ΕΧΣ υπογραφεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και εκδοθεί στη συνέχεια Προεδρικό Διάταγμα, θα προχωρήσουμε φυσικά στην προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού», τονίζει.

Όταν η προσπάθεια αυτή της ΔΕΘ- Helexpo αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά στο χώρο, λίγα θα μείνουν να θυμίζουν το εκθεσιακό κέντρο στη σημερινή του μορφή. Από τα πολλά κτίσματα που σήμερα υπάρχουν διάσπαρτα στα 180 στρέμματα της Έκθεσης, θα διατηρηθεί οπωσδήποτε το Παλέ ντε Σπορ, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο Πύργος του ΟΤΕ, ίσως τα κελύφη των περιπτέρων ‘1’ και ‘2’, ενώ πιθανότατα το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο θα χρειαστεί ένα lifting, εξωτερικά και εσωτερικά.