Skip to main content

Deutsche Welle: Aνακούφιση για τα ελληνικά stress test

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού ενδιαφέροντος, αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις στη Γερμανία μετά τα τεστ αντοχής των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών. Οι κεφαλαιακές ανάγκες τους ανέρχονται στα 14,4 δις, ενώ η ΕΚΤ στρέφει τώρα το βλέμμα της στους ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (stress test) οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών της χώρας, της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank ανέρχονται στα 14,4 δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια -σύμφωνα με το "δυσμενές σενάριο" της ευρωπαϊκής αξιολόγησης. Από αυτά, τα 4,4 δις ευρώ αναμένεται να καλυφθούν υποχρεωτικά σύμφωνα με το λεγόμενο "βασικό σενάριο" από τις ίδιες τις τράπεζες, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει στη συνέχεια κυρίως μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ "οι τέσσερις τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν συγκεκριμένα πλάνα κεφαλαιακής διαχείρισης εξηγώντας πώς προτίθενται να καλύψουν τις ελλείψεις τους".

Ανακούφιση στη γερμανική κυβέρνηση

Σε γενικές γραμμές πάντων, τα αποτελέσματα των κρίσιμων stress test ήταν τα αναμενόμενα, χωρίς επιπρόσθετες δυσάρεστες εκπλήξεις. Σε κάθε περίπτωση τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ δίνουν στην παρούσα φάση μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και ειδικότερα τους ισολογισμούς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται υπό πίεση λόγω της ασθενούς οικονομίας της χώρας αλλά και των επισφαλών δανείων.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο dpa, ανακούφιση πάντως φαίνεται να επήλθε, όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στη γερμανική κυβέρνηση. "Είναι καλό το ότι πλέον γνωρίζουμε τις ακριβείς κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών" δήλωσε στην Handelsblatt o υφυπουργός Οικονομικών (CDU) Γενς Σπαν. "Αυτές (σσ: οι κεφαλαιακές ελλείψεις) κινούνται σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι αρχικά είχαμε φοβηθεί", τόνισε ο Γερμανός υφυπουργός. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το γερμανικό πρακτορείο, εξίσου κομβικής σημασίας θεωρούν οι αναλυτές από εδώ και στο εξής τη δημοσίευση των συγκεκριμένων σχεδίων κάλυψης των αναγκών από τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία είναι μάλιστα υποχρεωμένες να ανακοινώσουν κάτω από συνθήκες μεγάλης χρονικής πίεσης, με καταληκτική ημερομηνία την 6η Νοεμβρίου.

Κομβικής σημασίας ο ρόλος των ιδιωτών επενδυτών

Σύμφωνα με την ελβετική Neue Zurcher Zeitung και το γερμανικό πρακτορείο η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προκάλεσε πέρα από ανακούφιση και "κινητικότητα" στην πλευρά των ιδιωτών επενδυτών. Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του το dpa, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει τώρα να προστρέξουν σε ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Στους ιδιώτες επενδυτές έχει τώρα στραμμένο το βλέμμα και η ΕΚΤ, η οποία θεωρεί ότι αυτοί θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με ειδικούς, τους οποίους επικαλείται το dpa, στη νέα φάση που εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να συμμετάσχουν και αμερικανικά hedge funds, που θα είναι πρόθυμα να αναλάβουν μέρος των κινδύνων.