Skip to main content

Καναντέρ πάνω από το Σέιχ Σου-Δείτε βίντεο από την άσκηση για πυρκαγιά

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με στόχο την προετοιμασία και τον έλεγχο της αξιοπιστίας του σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών

Μεγάλη άσκηση σε πραγματικές συνθήκες για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ - ΠΥΡΟΣ 2018», πραγματοποιήθηκε σήμερα σε δασική έκταση του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου. Στην άσκηση συμμετείχαν και εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής.

Η άσκηση διεξήχθη στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας και του ελέγχου της αξιοπιστίας του σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Σχεδιάστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Θεσσαλονίκης και υλοποιήθηκε σε συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων: της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Μ.Ε.Θ.), της ΕΛ.ΑΣ., των Ενόπλων Δυνάμεων (Γ’ Σώμα Στρατού, 383 ΜΕΕΑ (113ΠΜ), της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Πυλαίας-Χορτιάτη), της Διεύθυνσης Δασών και Εθελοντικές Οργανώσεις (εγγεγραμμένες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που εμπλέκονται στη δασοπυρόσβεση).



Το σενάριο της άσκησης επεξεργάστηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το οποίο περιλάμβανε εκδήλωση πυρκαγιάς σε δασική έκταση του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου στη θέση «Παράδεισος- Στέκι Συνταξιούχων» πλησίον του κόμβου Διαγόρα στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το σενάριο, λόγω του ανέμου με διεύθυνση Ν-ΝΔ εντάσεως 5 μποφόρ, η πυρκαγιά λαμβάνει διαστάσεις και εξαπλώνεται γρήγορα σε δασική έκταση με θαμνώδη βλάστηση και πεύκα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνει τους εμπλεκόμενους φορείς και αιτείται την κινητοποίηση-συνδρομή επίγειων και εναέριων μέσων, στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, το οποίο και συντονίζει.

Πατουλίδου: Να αγαπήσουν το Σέιχ Σου οι πολίτες

Μιλώντας για την άσκηση «Δια πυρός» και τον συντονισμό των συναρμόδιων φορέων σε περιπτώσεις κρίσεων, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκη, Βούλα Πατουλίδου, υποστήριξε ότι αυτοί έχουν πολύ καλή συνεργασία, ωστόσο «η ένταση των φαινομένων πλέον δεν είναι η συνηθισμένη, οπότε όσο καλύτερα είμαστε προετοιμασμένοι, τόσο πιο αποτελεσματικοί μπορεί να φανεί ότι είμαστε».

Αναφορικά με το Σέιχ Σου, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, είπε πως οι πολίτες οφείλουν να το αγαπήσουν, να το προστατεύσουν και να μην προκαλέσουν προβλήματα από αφέλεια.

37 οχήματα και 130 άτομα

Όπως δήλωσε ο διοικητής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Θεσσαλονίκης, πύραρχος Κωνσταντίνος Παχίδης, «οι ασκήσεις αυτές βοηθούν στο να δούμε πώς μπορούν να συνεργαστούν οι συναρμόδιοι φορείς σε κρίσεις και να είμαστε σε ετοιμότητα».

Στην άσκηση συμμετέχουν συνολικά 37 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, των δήμων και συναρμόδιων φορέων. Ακόμη, συμμετείχαν 130 άτομα, εθελοντές και πυροσβεστικό προσωπικό, δύο καναντέρ και ένα μηχάνημα έργου που κάνει τη διάνοιξη για τη διέλευση στο δάσος.