Skip to main content

Ράγκος: Δεν ανοίγει άλλο κέντρο φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη

Δεν ανοίγει άλλο κέντρο φιλοξενίας στον νομό, εκτός Λαγκαδικίων και Διαβατών, λένε οι αρμόδιοι - Αυξημένες οι ροές, καμιά σχέση όμως με 2015-2016

Διαχειρίσιμη χαρακτηρίζουν την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, οι αρμόδιοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τουλάχιστον όσο οι ροές των προσφύγων παραμένουν στα σημερινά επίπεδα.

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν δυο camp, ένα στα Λαγκαδίκια και ένα στα Διαβατά, τα οποία επιτελούν το ρόλο των κέντρων υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας, με αποτέλεσμα ο αριθμός των φιλοξενούμενων προσφύγων εκεί αυξομειώνεται ανάλογα με τις ροές.

Πέραν μάλιστα αυτών των δύο κέντρων δεν προγραμματίζεται η λειτουργία κάποιου από εκείνα που έκλεισαν ή κάποιου νέου χώρου.

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, «η ροή των προσφύγων δεν είναι σταθερή. Υπάρχουν μέρες με μεγάλο αριθμό αφίξεων και μέρες με πολύ χαμηλότερες ροές, όπως προχτές που ήρθαν μόλις 20 άτομα. Με τους σημερινούς ρυθμούς το φαινόμενο δεν είναι ανησυχητικό. Δεν είναι όμως και αμελητέο. Είναι αυξημένες οι ροές των προσφύγων, όμως σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε στην κατάσταση του 2015, ούτε καν στις ροές του 2016».

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κρατήσει χώρους σε εφεδρεία, σε περίπτωση που το φαινόμενο αναζωπυρωθεί. Οι χώροι αυτοί είναι προσδιορισμένοι και είναι σε «αναμονή». Δεν είναι παλιά εργοστάσια και αποθήκες, τα οποία έκλεισαν ως camp και μάλιστα επιστράφηκε η χρήση τους στους ιδιοκτήτες τους. Είναι χώροι σε δημόσια γη, που έχουν αναβαθμιστεί μάλιστα για χρήση σε ενδεχόμενη έκτακτη ανάγκη και κανένας από αυτούς δεν είναι στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ράγκος επισήμανε ότι οι ροές των προσφύγων παρακολουθούνται καθημερινά και πλέον στα δυο κέντρα Λαγκαδικίων και Διαβατών γίνεται η υποδοχή τους, ακολούθως ένας διαχωρισμός και μετά πηγαίνουν στην υπηρεσία για το Άσυλο στην Πόντου. Η «διάχυσή» τους γίνεται σε χώρους φιλοξενίας σε Ήπειρο και Θεσσαλία.

Παράλληλα, από τις δομές που συνεχίζουν να λειτουργούν στην Κεντρική Μακεδονία, οι σημαντικότερες είναι στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς και στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας.

Η κατάσταση που επικράτησε στα δυο κέντρα της Θεσσαλονίκης και στη Ν. Καβάλα με την αύξηση του αριθμού των προσφύγων, ανησύχησε τους δημάρχους, οι οποίοι φοβήθηκαν επανάληψη όσων έζησαν τα προηγούμενα χρόνια. Γι' αυτό και ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος και ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, έθεσαν το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ΠΕΔΚΜ θα στείλει σχετικό έγγραφο στον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Βίτσα, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για το προσφυγικό, για τις ροές των προσφύγων και για τον σχεδιασμό διαχείρισης της κυβέρνησης.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν γνώση των σχεδίων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση νέου κύματος προσφύγων, κάτι το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι κεντρική αρμοδιότητα, όμως επηρεάζει σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες.