Skip to main content

Διαχωρισμό προσφύγων-παράνομων μεταναστών ζητά ο Σαμαράς

Ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε ότι μπορεί να υπάρξει Ένωση ελευθερίας, δημοκρατίας, ανάπτυξης και ευημερίας μόνο μέσα σε ασφαλή σύνορα

Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες στη Μεσόγειο κινδυνεύουν να σαρωθούν από ένα «τσουνάμι» ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη Ρώμη, στο συνέδριο του European Ideas Network, επίσημου think tank των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, με θέμα «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Σταθερότητας στη Μεσόγειο».

Όπως τόνισε, δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, δεν μπορούν οι κοινωνίες μας να αντέξουν και δεν μπορεί η ίδια η ΕΕ να το αντέξει.

«Η ασφάλεια είναι η άλλη όψη της σταθερότητας» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε ότι μπορεί να υπάρξει Ένωση ελευθερίας, δημοκρατίας, ανάπτυξης και ευημερίας μόνο μέσα σε ασφαλή σύνορα και υπενθύμισε πως όταν άρχιζε η ελληνική Προεδρία τον Ιανουάριο του 2014 και ήδη είχαν αρχίσει να αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές, τα ελληνικά νησιά ήταν σε μεγάλο βαθμό «σφραγισμένα».

«Στις αρχές του 2015, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε. Και η προηγούμενη πολιτική μας άλλαξε, επίσης. Και τα σύνορα μας "άνοιξαν"», επισήμανε και πρόσθεσε πως σήμερα υπολογίζεται ότι οι αληθινοί πρόσφυγες είναι περίπου το 20% του συνόλου ή και λιγότεροι.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και παράνομων μεταναστών, να δεχθούμε τους πρώτους και να αποθαρρύνουμε τους δεύτερους.