Skip to main content

Διαδικτυακό διάλογο με χρήστες του Facebook είχε ο Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αλλαγή του εκλογικού νόμου από τον πρώτο μήνα της κυβέρνησής του, ενώ απάντησε σε πολλές ερωτήσεις για διάφορα θέματα.

Σε διάλογο με τους χρήστες του Facebook προέβη σήμερα το απόγευμα o πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας για μιάμισι ώρα σε ερωτήσεις τους.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αλλαγή του εκλογικού νόμου από τον πρώτο μήνα της κυβέρνησής του, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις για την ΕΡΤ, τα capital controls, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κ.α.

Σε ερώτηση για το «πώς θα αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά και πως μπορεί να ανακάμψει το τραπεζικό σύστημα; Ποτέ βλέπετε να γίνεται η άρση των capital controls;», απάντησε: «Αν δεν επανέλθει η εμπιστοσύνη στην οικονομία η οποία έχει χαθεί με τους πειραματισμούς της σημερινής κυβέρνησης δεν πρόκειται να ανακάμψει το τραπεζικό σύστημα. Από την άλλη πιστεύω ότι μια σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί σύντομα να επαναφέρει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να αρχίσουν να επιστρέφουν καταθέσεις.

Για την ΕΡΤ και αν θα πρέπει να κλείσει απάντησε: «Χρειαζόμαστε μια δημόσια τηλεόραση που να προάγει την πολυφωνία και την αντικειμενική ενημέρωση αλλά που θα σέβεται ταυτόχρονα τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Έχω δεσμευτεί να μειώσω το τέλος της ΕΡΤ στο μισό».

Σε ερώτηση για το αν «ιδεολογικά ταυτίζεστε με κάποια μεγάλη προσωπικότητα του παρελθόντος ή του παρόντος, Θάτσερ, Ρήγκαν ή κάποιον άλλο;» απάντησε «Έχουμε παραδείγματα Ελλήνων ηγετών που έκαναν κολοσσιαίες υπερβάσεις και ξεπέρασαν πολύ μεγάλες κρίσεις. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι δυο από αυτούς».

Σε ερώτηση «για το αν θα αφήσει τον Π/Θ να τελειώσει τη χώρα και μετά να βγείτε εσείς σας ήρωας ή θα βρείτε τρόπο να πέσει μήπως και περισώσουμε τίποτα;», απάντησε «Με κατηγορούν για το ακριβώς αντίθετο. Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για την χώρα.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος «με ερώτημα την παραμονή ή όχι στο ευρώ;» και αν θα πρέπει να καλέσει τους πολίτες να συμμετάσχουν ή όχι;» απάντησε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η ιστορία θα επαναληφθεί ως φάρσα».

Σε ερώτηση τι θα κάνει για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού απάντησε «Έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση νόμου για το θέμα. Για τους λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει αφήσει στις καλένδες. Θα τον ψηφίσουμε τον πρώτο μήνα που θα είναι η ΝΔ στην κυβέρνηση μαζί με την αλλαγή του εκλογικού νόμου».

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απάντησε: «Έχω δεσμευθεί επανειλημμένως για την αλλαγή του άρθρου 16. Αυτό δε σημαίνει ότι ταυτόχρονα δεν πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου το οποίο θα συνεχίζει να επιλέγει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων νέων.

Σε ερώτηση τι θα κάνει για το δημογραφικό, απάντησε ότι «το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο πρόβλημα της χώρας για το οποίο δυστυχώς μιλάμε λίγο. Θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το πρόβλημα αυτό ελπίζοντας να βρει τη θέση που του αξίζει στο δημόσιο διάλογο.

Σε ερώτηση για το αν θα εφαρμόσει τα μέτρα που τώρα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει: «Εμείς δεν θα πούμε ποτέ αυτά που έλεγε ο κ. Τσίπρας ως αντιπολίτευση. Οι συμφωνίες της χώρας δεσμεύουν και τις επόμενες κυβερνήσεις. Θα συζητήσω όμως με τους εταίρους τη βελτίωση του πλαισίου της συνεργασίας μας».

Σε ερώτηση «πως κρίνετε ότι την ώρα που ο κ. Τσίπρας μιλούσε για ανάπτυξη, η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε τα στοιχεία για ύφεση;», ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι «Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να ζει στον δικό του παράλληλο κόσμο. Και από ότι φαίνεται αρνείται να προσγειωθεί στην πραγματικότητα που βιώνουμε οι Έλληνες».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «Η έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική κυρίως για τους πιο αδύναμους Έλληνες. Θα είχαμε βγει από τα μνημόνια αν το 2014 δεν ανατρέπονταν η πορεία της τότε Κυβέρνησης. Τα μέτρα που σήμερα ζητούνται - πολλά εκ των οποίων είναι ακραία - είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας και της καθυστέρησης της σημερινής κυβέρνησης».

Σε ερώτηση για το αν θα επιβληθεί στο εσωτερικό του κόμματός του απάντησε ότι « Η εντολή που έλαβα είναι, Νέα Δημοκρατία από την αρχή. Την κάνω πράξη με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα και είμαι σίγουρος πως αυτή μου η στάση έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με αδυναμίες και παθογένειες του χθες».

Σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση του «Μετά την χθεσινή συνάντηση των BIG4 της ευρωζώνης, όπου αποφασίστηκε και επίσημα μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», απάντησε «Θέλουμε την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή της χώρας».

Σε ερώτηση για το πως θα αντιμετωπίσει το «άβατο των Εξαρχείων» απάντησε ότι «ενισχύουμε την ομάδα ΔΙΑΣ και επαναφέρουμε την ομάδα ΔΕΛΤΑ. Με κυβέρνηση της ΝΔ ο νόμος και η τάξη θα επανέλθουν στην χώρα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Αστυνομία με πολιτική κάλυψη έχει την υπηρεσιακή ικανότητα να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας».

Σε ερώτηση για το αν «η στάση της ΝΔ να στηρίξει την Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου τον Αύγουστο του 2015 ήταν σωστή κίνηση;», απάντησε «Κάναμε αυτό που έπρεπε για να σώσουμε την Ελλάδα και δεν έχω μετανιώσει καθόλου για την επιλογή μας».