Skip to main content

Διαδήλωση κατά του Μπερλουσκόνι

Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σήμερα σε μεγάλη συγκέντρωση εναντίον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Ρώμη, λίγες μόλις ημέρες αφότου ο Ιταλός πρωθυπουργός κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, αποφεύγ
Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σήμερα σε μεγάλη συγκέντρωση εναντίον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Ρώμη, λίγες μόλις ημέρες αφότου ο Ιταλός πρωθυπουργός κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, αποφεύγοντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η διαμάχη μεταξύ του Μπερλουσκόνι και του πρώην συμμάχου του, Τζιανφράνκο Φίνι, έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις από διάφορες οργανώσεις -- από επιχειρήσεις και σωματεία μέχρι υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Καθολικής Εκκλησίας -- που υποστηρίζουν ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Ιταλίας αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα της χώρας.

Τα σκάνδαλα διαφθοράς, η ανεργία των νέων που ξεπέρασε το 25% και οι αβέβαιες προοπτικές της οικονομίας εντείνουν περαιτέρω τη δυσαρέσκεια. «Πραγματικά σου φέρνει εμετό όλο αυτό το πράγμα, αυτή η μαφία στην ιταλική πολιτική. Φτάνει πια», είπε μια διαδηλώτρια στη σημερινή συγκέντρωση.

Πολλοί από τους διαδηλωτές ήταν ντυμένοι στα μοβ, το χρώμα του κινήματος «Πόπολο Βιόλα» που οργανώθηκε μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Κρατούσαν στα χέρια τους πλαστικά κουκλάκια που σατιρίζουν τον Μπερλουσκόνι και τους υπουργούς του και ζητούσαν την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού.

Στη διαδήλωση μετείχαν και κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το κόμμα Ιταλία των Αξιών, το οποίο ζητά να προκηρυχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατόν. «Η κυβέρνηση πέθανε, το καταλάβαμε. Ο Φίνι θα πρέπει να τελέσει την εξόδιο ακολουθία. Θέλουμε να αποδεχτεί τις ευθύνες του και να πει ΄Φτάνει πια, χρειαζόμαστε εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής του κόμματος, Στέφανο Πεντίτσα.