Skip to main content

Διαφοροποίηση Αβραμόπουλου - Κουράκη στο ψήφισμα για το Σκοπιανό

Κατά την τοποθέτησή του ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παν. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για «γενικόλογες διατυπώσεις του σχεδίου ψηφίσματος».

Τη διαφοροποίησή τους για το ψήφισμα για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εξέφρασαν ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος και ο πρώην αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για «γενικόλογες διατυπώσεις του σχεδίου ψηφίσματος», από το οποίο, όπως σημείωσε, «παραλείπεται η αναφορά βασικών παραμέτρων του πάγιου και διαχρονικού διαπραγματευτικού πλαισίου της ελληνικής πλευράς, όπως είναι η συνταγματική αναθεώρηση».

Υποστήριξε πως στο θέμα της αλλαγής του συντάγματος των Σκοπίων «αναφέρονται με σαφήνεια και εμφατικό τρόπο, το τελευταίο διάστημα παράγοντες της κυβέρνησης, η πολιτειακή ηγεσία της χώρας και, βεβαίως, τα περισσότερα δημοκρατικά κόμματα».

Όπως σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, «εμείς οφείλουμε, ως δήμος Θεσσαλονίκης, να ενισχύσουμε το διαπραγματευτικό πλαίσιο της χώρας».

«Δεν θα σταθώ σε διάφορες φραστικές αστοχίες που υπάρχουν στο ψήφισμα, θέλω όμως να επισημαίνω ότι, στο προτεινόμενο ψήφισμα υπάρχει μία διατύπωση η οποία δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα: «Η στάση του (του δήμου) παραμένει σύμφωνη με το πνεύμα που εκφράστηκε στη σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008: Σύνθετη ονομασία με προσδιορισμό και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.» Για την αποκατάσταση των πραγμάτων, λοιπόν, θα θυμίσω και πάλι ότι, τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί τρία ψηφίσματα για το θέμα (το 2007 καθώς και τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2010) –όλα με δέσμευση ως προς τη μη χρήση διπλής ονομασίας. Σε καμία προηγούμενη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης δεν είχε δεσμευτεί για οτιδήποτε άλλο. Αυτό για να μην κατηγορηθούμε για παραποίηση των γεγονότων», τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Κουράκης σημείωσε ότι «ως δήμος Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να προτρέχουμε σε αυτό το θέμα», κάνοντας λόγο για «αυτογελοιοποίηση του δημοτικού συμβουλίου». «Θα έπρεπε να έχουμε βγάλει ήδη το ψήφισμα», τόνισε. «Όποιοι συνέταξαν το ψήφισμα μάλλον κακή υπηρεσία προσφέρουν», ανέφερε.