Skip to main content

Διαφοροποίηση Αβραμόπουλου από Μπουτάρη: Διττή λειτουργία στη Ροτόντα

Πρέπει να μείνουμε με καθαρότητα στην υπουργική απόφαση η οποία προβλέπει τη διττή λειτουργία του μνημείου, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος.

«Ούτε αποκλεισμός, ούτε μεταβολή του μνημείου σε έναν τόπο αποστειρωμένο», πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος, για το θέμα της Ροτόντας.

Όπως είπε, «για το χώρο της θρησκευτικής λατρείας το "παλαιόν εγκαίνιον" έχει ένα συμβολισμό πολύ μεγάλο. Στην ουσία είναι το σκευοφυλάκιο το οποίο τοποθετείται στην Αγία Τράπεζα. Έχει μια ιερότητα για αυτούς που πιστεύουν και είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Όμως αυτό δεν πρέπει να αποτρέπει τους πολίτες και την πόλη από το να δημιουργούνται εκεί πολιτιστικά γεγονότα μεγάλης σημασίας για την Θεσσαλονίκη και η Ροτόντα να λειτουργεί ως μνημείο μέσα στο οποίο θα μπορούμε να παρακολουθούμε και άλλα γεγονότα -εκτός από τη Θεία Λειτουργία».

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για «μια ενέργεια η οποία ήταν προδήλως αυθαίρετη –ανακοινώθηκε, μάλιστα, μέσα από αφίσες», σημειώνοντας πως «αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό».

«Γι αυτό και διαφωνώ με το ψήφισμα. Διότι κρατάει μια θέση «ίσα βάρκα-ίσα γιαλό». Πρέπει να εμείνουμε με καθαρότητα στην υπουργική απόφαση η οποία προβλέπει τη διττή λειτουργία του μνημείου και σε αυτό οφείλουμε να επιμείνουμε με τρόπο αποφασιστικό. Είμαστε επισπεύδοντες. Ως δημοτικό συμβούλιο έχουμε το δικαίωμα να κατοχυρώνουμε αυτές τις λειτουργίες και πιστεύω ότι η απόφασή μας πρέπει να γίνει δεκτή και σεβαστή και από τον Μητροπολίτη κύριο Άνθιμο ο οποίος, προφανώς, από υπερβάλλοντα ζήλο, επιχειρεί να ενεργεί με τον τρόπο αυτό. Επειδή, όμως, έχει και τη χριστιανική αίσθηση της συγχώρεσης , πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει κάνει λάθος. Να συγχωρήσει τον εαυτό του για το λάθος και να επιτρέψει στην πόλη να απολαμβάνει τη διττή λειτουργία αυτού του μνημείου. Το ψήφισμα, λοιπόν, νομίζω ότι πρέπει να κατατείνει μόνο ως προς τη διατήρηση του status quo που ισχύει και τίποτα άλλο», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.