Skip to main content

Διαγωνισμός για τη μελέτη εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτήρια

Το πράσινο φως για τη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού προκειμένου να επιλεγεί ο ανάδοχος για την εκπόνηση της μελέτης παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια της Αρχιτεκτονικής και της Βιβλιοθή

Το πράσινο φως για τη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού προκειμένου να επιλεγεί ο ανάδοχος για την εκπόνηση της μελέτης παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια της Αρχιτεκτονικής και της Βιβλιοθήκης έδωσε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων, ενέκριναν την υποβολή προτάσεων για υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας του προγράμματος «Εξοικονομώ» που υλοποιούνται στο πλαίσιο του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013», σημείωσε κατά την εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης.

Στη συνέχεια εγκρίθηκε η σύνοψη των επί μέρους Σχεδίων Υλοποίησης των Δήμων Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας και η αποδοχή των επί μέρους εγκεκριμένων προϋπολογισμών με αναμόρφωση του προϋπολογισμού και Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος. Ακολούθως υποβλήθηκαν εκ νέου τα Τεχνικά Δελτία των Εγκεκριμένων Πράξεων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενέκρινε την οριστική ένταξη της πράξης «Εξοικονόμηση Ενέργειας Θεσσαλονίκης» και της πράξης «Εξοικονόμηση Ενέργειας Τριανδρίας», αντίστοιχα.

«Με την υλοποίηση των παραπάνω έργων ο Δήμος Θεσσαλονίκης κάνει πράξη τις καλές πρακτικές για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημοτικών κτιρίων. Οι παραπάνω στόχοι εναρμονίζονται πλήρως με την ενεργειακή στρατηγική του Δήμου Θεσσαλονίκης για βιώσιμη ανάπτυξη» ανέφερε ο Ανδρέας Κουράκης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και το Σύμφωνο Αποδοχής Όρων της απόφασης ένταξης της πράξης «Εξοικονόμηση Ενέργειας Θεσσαλονίκης» απαιτείται η σύνταξη μελέτης παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα προτεινόμενα από την πράξη Δημοτικά κτίρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Για τον λόγο αυτό συντάχθηκαν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης τα Τεύχη Δημοπράτησης για την ανάθεση της παραπάνω μελέτης, τα οποία υποβλήθηκαν προς το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για προέγκριση. Παράλληλα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας γνωμοδότησε θετικά για την προκήρυξη της «Μελέτης Παρεμβάσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας στο κτίριο της Αρχιτεκτονικής και στο κτίριο της Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Στην ενεργειακή μελέτη που έχει εκπονηθεί μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

A) Κτίριο Αρχιτεκτονικής: Το εξαώροφο κτίριο επί της οδού Αγγελάκη, με ισόγειο και ημιόροφο, τρεις κύριες όψεις Ανατολικού, Δυτικού και Βόρειου προσανατολισμού, έχει επιφάνεια 2500 m2 με εμβαδό θερμαινόμενων χώρων 2353 m2. Χαρακτηριστικό των όψεων του κτιρίου είναι ότι καλύπτονται σχεδόν εξολοκλήρου από διπλά υαλοστάσια με αποτέλεσμα οι όψεις Ανατολικού και Δυτικού προσανατολισμού να δέχονται μεγάλα ποσά ηλιακής ακτινοβολίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στο πλαίσιο της ενεργειακής μελέτης υπολογίσθηκαν τα φορτία για θέρμανση και δροσισμό του κτιρίου για την υπάρχουσα κατάσταση του και για ένα πλήθος προτεινόμενων παρεμβάσεων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την βελτίωση των εσωτερικών περιβαλλοντικών συνθηκών.
H πλέον αποδοτικότερη ενεργειακά παρέμβαση και οικονομικά αυτή που μπορεί να καλυφθεί από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» είναι ο συνδυασμός των δράσεων αναβάθμισης του κτιριακού κελύφους (π.χ. αντικατάσταση των ήδη υπαρχόντων διπλών υαλοστασίων στις προσόψεις του κτιρίου με διπλούς υαλοπίνακες με χαμηλό συντελεστή εκπομπής (low-e), ενεργειακή αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αναβάθμιση του συστήματος τεχνητού φωτισμού και εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης και ενεργειακή παρακολούθηση.

Β) Κτίριο Βιβλιοθήκης: Το συνολικά οκτώ ορόφων κτίριο βρίσκεται επί των οδών Αλ. Σβώλου, και Φιλικής Εταιρείας είναι σχεδιασμένο κατά τον άξονα βορειο δυτικό–νοτιοανατολικό και έχει επιφάνεια θερμαινόμενων χώρων 3073m2. Ο αριθμός των εργαζόμενων είναι 50 και ο αριθμός των επισκεπτών καθημερινά κυμαίνεται στους 800. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί από τις 9:00 πμ με 20:00 μμ και κάποιοι χώροι γραφείων από τις 7:00 πμ με 20:30 μμ.

H πλέον αποδοτικότερη ενεργειακά παρέμβαση και οικονομικά που μπορεί να καλυφθεί από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» είναι ο συνδυασμός των δράσεων αναβάθμισης του κτιριακού κελύφους (π.χ. αντικατάσταση των ήδη υπαρχόντων διπλών υαλοστασίων στις προσόψεις του κτιρίου με διπλούς υαλοπίνακες με χαμηλό συντελεστή εκπομπής (low-e), ενεργειακή αναβάθμιση των Η/Μ εγκαταστάσεων, αναβάθμιση του συστήματος τεχνητού φωτισμού και εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης και ενεργειακή παρακολούθηση.