Skip to main content

Βάλτωσαν ξανά τα έργα στο Ποσειδώνιο - Απομακρύνεται η παράδοση (φωτο)

Δύο εβδομάδες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την παράδοση του έργου, φορείς δηλώνουν στη Voria.gr πως τα έργα δεν έχουν προχωρήσει καθόλου.

Στεγνές φαίνεται πως θα παραμείνουν, ακόμη και μετά την εκπνοή της προθεσμίας για την ολοκλήρωση των εργασιών, οι πισίνες του Ποσειδωνίου κολυμβητηρίου. Το μεγάλο κολυμβητήριο που φιλοξενούσε χιλιάδες αθλητές κολύμβησης και υδατοσφαίρισης από την ανατολική Θεσσαλονίκη, είναι κλειστό από το Σεπτέμβριο του 2016 προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης, οι οποίες όμως δεν εκτελούνται.

Τα έργα, που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ώστε το Ποσειδώνιο να λειτουργήσει ξανά στο τέλος του Μαρτίου, έχουν σταματήσει από τον περασμένο Οκτώβριο. Συνεργεία της εταιρείας που έχει αναλάβει την εργολαβία εμφανίστηκαν ξανά στα μέσα Ιανουαρίου, για την τοποθέτηση κάποιων εξαρτημάτων και έκτοτε είναι... άφαντα.

Την εικόνα των πισινών Ολυμπιακών διαστάσεων του κολυμβητηρίου πια συνθέτει η μούχλα και η εγκατάλειψη, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Παράλληλα, χιλιάδες μικροί και μεγάλοι αθλητές των ακαδημιών ταλαιπωρούνται καθότι αναγκάζονται να «στριμώχνονται» στις πισίνες του Εθνικού κολυμβητηρίου καθώς και σε αυτού της Νεάπολης. Μάλιστα, εκατοντάδες αθλητές έχουν διακόψει την ενασχόλησή τους με την κολύμβηση, σύμφωνα με όσα αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Κολύμβησης Κεντροδυτικής Μακεδονίας, Αλέξης Σαββίδης.

Το χρονικό

Για την εκτέλεση του έργου «Αναβάθμιση Εγκαταστάσεων του Ποσειδωνίου Κολυμβητηρίου Θεσσαλονίκης» υπογράφηκε σχετική σύμβαση την 1η Αυγούστου του 2016, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την ανάδοχη τεχνική εταιρεία ΔΟΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Α.Ε. Η τελευταία προσέφερε έκπτωση της τάξης περίπου του 61%, προκειμένου να αναλάβει το έργο.

Ο τελικός προϋπολογισμός ανήλθε σε 273.000 ευρώ και η σύμβαση όριζε ως χρόνο παράδοσης του έργου την 31η Μαρτίου 2017. Το Ποσειδώνιο έκλεισε στις 5 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ωστόσο, τα συνεργεία της εταιρείας δεν έμειναν στο χώρο του κολυμβητηρίου περισσότερο από ένα μήνα. Οι εργασίες σταμάτησαν τον Οκτώβριο του 2016, λόγω υδάτων που βρέθηκαν στους μηχανοδιαδρόμους, τα οποία εμπόδιζαν την εκτέλεση των έργων.

Η εταιρεία που είχε αναλάβει την εργολαβία αρχικά φέρεται να ήρθε σε ρήξη με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, λόγω των επιπλέον εργασιών που δεν είχαν προβλεφθεί και δεν καλύπτονταν από το κονδύλι. «Για το προσφερόμενο ποσοστό έκπτωσης αρμόδια είναι η ανάδοχος εταιρία», απαντούσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, σε σχετική ερώτηση με θέμα «Χωρίς κλειστή πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων η Θεσσαλονίκη», που κατέθεσε ο βουλευτής Αριστείδης Φωκάς το Δεκέμβριο του 2016.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα πραγματοποιήθηκε σχετική συνάντηση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με τη συμμετοχή της αναδόχου εταιρείας και των τεχνικών υπηρεσιών, για να συζητηθεί η τύχη του κολυμβητηρίου, αφού τα έργα είχαν παγώσει. Πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν πως συμφωνήθηκε η επέκταση του προϋπολογισμού κατά 30.000 ευρώ, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των υδάτων, για τα οποία θα έπρεπε να γίνει απάντληση. Τα συνεργεία της εταιρείας επέστρεψαν στο Ποσειδώνιο περί τα τέλη Ιανουαρίου για να τοποθετήσουν τις περιβόητες αντλίες. Στο μεταξύ, είχαν ήδη περάσει πέντε μήνες κατά τους οποίους δεν εκτελούνταν τα έργα.

Άφαντα τα συνεργεία

Μετά την τοποθέτηση των αντλιών, θα έλεγε κανείς πως άνοιξε ο δρόμος ώστε να γίνουν τελικά οι εργασίες και να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κερδίσουμε χαμένο χρόνο, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν», είχε δηλώσει ο εργολάβος μηχανικός της ανάδοχης εταιρείας, Σκαρλάτος Καστρήσιος, σε σχετικό ρεπορτάζ της Voria.gr στα τέλη Ιανουαρίου. Σχεδόν δύο μήνες μετά, εκπρόσωποι της κολυμβητικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης αναφέρουν στη Voria.gr πως τα έργα δεν έχουν προχωρήσει καθόλου και πως μετά την τοποθέτηση των αντλιών τα συνεργεία έγιναν και πάλι άφαντα.

«Δεν έχει γίνει καμία εργασία, ούτε έχουν έρθει υλικά ή συνεργεία στο χώρο του Ποσειδωνίου», επισημαίνει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Κολύμβησης Κεντροδυτικής Μακεδονίας, Αλέξης Σαββίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε μια σχετική συνάντηση στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα, 13 Μαρτίου, για να συζητηθεί το θέμα. «Μετά από αυτήν τη συνάντηση μας ενημέρωσαν άτυπα, εκ μέρους της ΓΓΑ πως το έργο θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου», αναφέρει ο κ. Σαββίδης.

Την ενημέρωση αυτή επιβεβαιώνει και ο Δημήτρης Ακριτίδης, έφορος εγκαταστάσεων των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο μηχανικός Σκαρλάτος Καστρήσιος, μιλώντας στη Voria.gr είπε πως δεν γνωρίζει τίποτα για σχετική συνάντηση και πως, ακόμη κι αν αυτή πραγματοποιήθηκε, δεν συμμετείχε η ανάδοχη εταιρεία. Σε επικοινωνία που επεδίωξε η Voria.gr με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Γεώργιο Κωστή, ο τελευταίος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των ΕΑΚΘ, Γιώργος Κασιμάτης, μιλώντας στη Voria.gr δήλωσε πως, σύμφωνα με την ενημέρωσή του από τη Γενική Γραμματεία θα υπάρξει επανέναρξη των εργασιών από την επόμενη Δευτέρα, 20 Μαρτίου. Σημειώνεται πως η Voria.gr επεδίωξε να επικοινωνήσει με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού χωρίς όμως να υπάρξει, μέχρι στιγμής, αποτέλεσμα.

Αθλητές εγκατέλειψαν την κολύμβηση

Το κόστος στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης από το κλείσιμο του Ποσειδωνίου είναι αδιαμφισβήτητο, φτάνει μόνο να αναλογιστεί κανείς τους χιλιάδες αθλητές, που συμμετείχαν στις ακαδημίες. Το σύνολο των αθλητών του υγρού στίβου (κολύμβηση, υδατοσφαίριση, τεχνική κολύμβηση, συγχρονισμένη κολύμβηση, καταδύσεις, κολυμβητές-τριες ΑΜΕΑ) στην Θεσσαλονίκη ξεπερνούσαν τους πέντε χιλιάδες. «Τον τελευταίο χρόνο, περίπου 30% των αθλητών έχουν εγκαταλείψει την κολύμβηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την κολυμβητική τους παιδεία, σε μία χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα», αναφέρει ο κ. Σαββίδης.

Τα θλιβερά αποτελέσματα όμως, αφορούν και τις οικογένειες που παρέμειναν στο άθλημα. Το Ποσειδώνιο κολυμβητήριο με τις δύο πισίνες 50 τ.μ. αποτελεί την ναυαρχίδα των κολυμβητηρίων της πόλης. Επρόκειτο για το 60% του χώρου των εθνικών κολυμβητηρίων στην πόλη. Από όταν έκλεισε, οι κολυμβητές αναγκάζονται να στριμώχνονται στο Εθνικό κολυμβητήριο, επί της Αγ. Δημητρίου, το οποίο όμως έχει πολλά τεχνικά προβλήματα, λόγω παλαιότητας και στο κολυμβητήριο της Νεάπολης, που όμως είναι ανοικτό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το χειμώνα. Για τα δε χειμερινά πρωταθλήματα, στα οποία περιλαμβάνονταν πάνω από 100 αγώνες, οι κολυμβητές της Θεσσαλονίκης αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στην Καβάλα, την Πτολεμαΐδα, την Νάουσα και τη Λάρισα, γεγονός που επέφερε σημαντική οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειες των αθλητών. Οι αγώνες αυτοί, ασφαλώς, θα μπορούσαν να διεξαχθούν στις Ολυμπιακών διαστάσεων πισίνες του Ποσειδωνίου.

Έτσι, λοιπόν, με την προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου να εκπνέει σε δύο εβδομάδες και με την κολυμβητική κοινότητα της Θεσσαλονίκης να αγωνιά, μένει μόνο να φανεί εάν θα ξεκινήσουν οι εργασίες την ερχόμενη εβδομάδα, εάν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου, ή εάν τελικά θα χαθεί και η επόμενη κολυμβητική χρονιά.