Skip to main content

Δήμαρχοι και εργαζόμενοι στο ΥΜΑΘ για τους παιδικούς σταθμούς (vid)

Παρόντες ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Διαμαρτυρία έξω από το ΥΜΑΘ, ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης για ένταξη των παιδιών ηλικίας από τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι δημοτικών αρχών και εργαζόμενοι των δήμων.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης.

«Διαδηλώνουμε ενάντια στην τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, η κυβέρνηση πρέπει να μάθει να συζητάει με την τοπική αυτοδιοίκηση για τα θέματα που την αφορούν», δήλωσε ο κ. Κυρίζογλου.

«Ο πρωθυπουργός πέρυσι είχε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να πειραχτεί ο θεσμός των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών. Τώρα, περίπου 3.500 εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Σε όλη την Ευρώπη, η υποχρεωτική προσχολική αγωγή είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ας κάνουν υποχρεωτική τη φοίτηση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς...», ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης.

Όπως τόνισαν οι δήμαρχοι, η ρύθμιση για την ένταξη παιδιών από τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, αναμένεται να πλήξει τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Τη στήριξή του εξέφρασε με την παρουσία του στην κινητοποίηση και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Ακόμη, στη 13.00 οι δήμαρχοι συναντήθηκαν με την υπεύθυνη του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Κατά τη συνάντηση με την κ. Νοτοπούλου, οι δήμαρχοι εξέφρασαν το αίτημά τους για απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης και η κ. Νοτοπούλου δεσμεύθηκε να μεταφέρει το αίτημα στον πρωθυπουργό.

«Ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου δεν δέχθηκε συνάντηση με τους αιρετούς και τους εργαζόμενους στην Αθήνα και αρνείται να αποσύρει την τροπολογία, παρότι είχε δεσμευθεί να μην γίνουν αλλαγές στην προσχολική εκπαίδευση. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε με κάθε τρόπο, ο αγώνας συνεχίζεται. Από την στιγμή που το θέμα αφορά όχι μόνο το υπουργείο Παιδείας αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών, χρειάζεται να παρέμβει ο πρωθυπουργός για να δοθεί λύση», δήλωσε εξερχόμενος από το ΥΜΑΘ ο κ. Κυρίζογλου.

Μέσω της ΚΕΔΕ, οι δήμαρχοι έχουν στείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό στην οποία εξηγούν τους λόγους για τους οποίους αντιτίθενται στο επερχόμενο μέτρο.

Στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, οι δήμαρχοι αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως η συγκεκριμένη ρύθμιση  δεν πρέπει να εφαρμοστεί για τους παρακάτω λόγους:

«• Δεν υπηρετεί καταρχήν τους γονείς και τα τετράχρονα παιδιά, τα οποία καλούνται να υποστούν πειραματικές διαδικασίες ένταξης, σε ένα μοντέλο εκπαίδευσης που δεν υφίσταται σε καμία αναπτυγμένη χώρα του κόσμου. Είναι γνωστές σε όλους οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης σε υποδομές, εκπαιδευτικό προσωπικό, σχολικούς συμβούλους, ολοήμερα νηπιαγωγεία. Μπορούμε να φορτώσουμε στα νηπιαγωγεία έναν σημαντικό αριθμό νέων παιδιών συντελώντας στην Θ υ ματο π ο ηση και την  σχολειοποίησή τους; 'Εχει συνυπολογίσει ο Κ. Υπουργός ότι σήμερα οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί λειτουργούν σε σχέση με τα νηπιαγωγεία, με διευρυμένο ωράριο και 11 μήνες το χρόνο; Τι θα γίνει αν τα παιδιά κατευθυνθούν σε μια δομή που θα λειτουργεί και λιγότερες ώρες αλλά και λιγότερους μήνες; Γιατί δεν σεβόμαστε το δικαίωμα των γονέων να αποφασίζουν οι ίδιοι για τα παιδιά τους;

• Δεν εξυπηρετεί την Κυβέρνηση, γιατί θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των ελλείψεων αυτών, που ακόμη και ο Κ. Γαβρόγλου παραδέχεται ότι υπάρχουν και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα.

• Δεν εξυπηρετεί όμως ούτε την Αυτοδιοίκηση, ούτε τους εργαζόμενους, αφού μετατρέπει τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούςαπό χώρους παιδαγωγικής εκπαίδευσης, σε απλούς χώρους φύλαξης. Απαξιώνεται ένα μ οντέλο που λειτουργεί αποδεδειγμένα με μεγάλη επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί ολοκληρωμένη δομή Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης κι εξυπηρετεί πάνω από όλα τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.

• Περιστέλλονται και καταργούνται τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας (για παιδιά ηλικίας έως 6 ετών) που εργάζονται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και υποβαθμίζεται ο παιδαγωγικός τους ρόλος.

• Δεν Θα παρέχονται στα παιδιά μια σειρά από υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα από επιστημονικό προσωπικό που στελεχώνει τους Παιδικούς Σταθμούς, όπως παρακολούθηση από ψυχολόγο, παιδίατρο, λογοθεραπευτή κι άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, καθώς και πλήρη σίτιση σε κατάλληλα πιστοποιημένους και διαμορφωμένους χώρους».

Οι διαδηλωτές έκλεισαν συμβολικά την Αγίου Δημητρίου για λίγα λεπτά.

Καθισμένες έξω από την είσοδο του ΥΜΑΘ, εκπαιδευτικοί παιδικών σταθμών τραγούδησαν παιδικά τραγούδια.