Skip to main content

Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων: Έριξαν γάλα μπροστά από το ΥΜΑΘ (φωτο-video)

Ζητούν να υπάρχει έλεγχος στην αγορά γάλακτος από τον καταναλωτή, με ισοζύγια σε ΠΟΠ και μη ΠΟΠ προϊόντα, θέτοντας σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της φέτας.

Μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης διαμαρτυρήθηκαν κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας, κατά των κυβερνητικών πρακτικών στον πρωτογενή τομέα.

Οι κτηνοτρόφοι έστησαν μικροφωνική εγκατάσταση, έβαλαν παραδοσιακή μουσική από τα ηχεία, κρέμασαν πανό στα κάγκελα του ΥΜΑΘ, ενώ κρατούσαν γκλίτσες και κουδούνες. Εκπρόσωποί τους πραγματοποίησαν ομιλίες, ενώ το «παρών» έδωσε και η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας, Γερακίνα Μπισμπινά η οποία στην τοποθέτησή της εξέφρασε τη στήριξη της Περιφέρειας στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

Στη συνέχεια, οι κτηνοτρόφοι άδειασαν μπιτόνια και μπουκάλια γεμάτα γάλα μπροστά από την είσοδο του ΥΜΑΘ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ανάμεσα στα αιτήματά τους, οι κτηνοτρόφοι ζητούν να υπάρχει έλεγχος στην αγορά γάλακτος από τον καταναλωτή, με ισοζύγια σε ΠΟΠ και μη ΠΟΠ προϊόντα, θέτοντας σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της φέτας.

«Βρισκόμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αντίθεση μας σε αυτά που συμβαίνουν με το πρόβειο γάλα και τη φέτα», δήλωσε ο Στέργιος Κύρτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και πρόσθεσε: «Δεχόμαστε απειλές και εκβιασμούς για μονομερή πτώση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί ζωονόσοι όπως ο καταρροϊκός πυρετός με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί πάνω 1 εκατομμύριο αιγοπρόβατα και να έχουν μειωθεί οι εκμεταλλεύσεις πάνω από 15-20%. «Δεν είναι να μην μπορούμε να προστατεύσουμε ένα εθνικό προϊόν όπως η φέτα. Αδιανόητο να μην μπορεί η πολιτεία να μας προστατεύσει», κατέληξε ο κ. Κύρτσιος.

Στη συνέχεια οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν να εισέλθουν στο υπουργείο για να επιδώσουν ψήφισμα. Αρχικά δεν τους επετράπη η είσοδος και για λίγη ώρα επικράτησε ένταση, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν προς τους αστυνομικούς στο θυρωρείο, να χτυπούν με γκλίτσες τα κιγκλιδώματα και να κουνούν την καγκελόπορτα. 

Τελικά, μετά από διαβουλεύσεις τους επιτράπηκε η είσοδος.