Skip to main content

Διαμαρτυρία της Αγίας Έδρας στο Βέλγιο για τις αστυνομικές επιδρομές

Το Βατικανό διαμαρτυρήθηκε σήμερα στο Βέλγιο για τις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν σε γραφεία της εκκλησίας και στο σπίτι ενός καρδινάλιου από αστυνομικούς που ερευνούν υποθέσεις σεξουαλικής κακοποί
Το Βατικανό διαμαρτυρήθηκε σήμερα στο Βέλγιο για τις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν σε γραφεία της εκκλησίας και στο σπίτι ενός καρδινάλιου από αστυνομικούς που ερευνούν υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από καθολικούς ιερείς.

Σε ανακοίνωσή του, το Βατικανό δηλώνει «σοκαρισμένο» για τον τρόπο που έγιναν οι επιδρομές της αστυνομίας και «αγανακτισμένο» γι΄ αυτό που χαρακτήρισε βεβήλωση των τάφων δύο καρδιναλίων. Η Αγία Έδρα στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στον πρεσβευτή του Βελγίου στο Βατικανό διαβιβάστηκε επίσημη διαμαρτυρία από τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού.

Αστυνομικοί ερεύνησαν χθες τα κτίρια της αρχιεπισκοπής του Μαλίν-Βρυξελλών συμπεριλαμβανομένου του επισκοπικού μεγάρου στο Μαλίν, βόρεια των Βρυξελλών, τη στιγμή κατά την οποία βρισκόταν σε εξέλιξη σύνοδος Βέλγων επισκόπων παρουσία του Νούντσιου που εκπροσωπεί το Βατικανό.

Αναζητώντας τα έγγραφα και κυρίως την αλληλογραφία που ανταλλάγη ανάμεσα στα φερόμενα θύματα των ιερέων και τις καθολικές αρχές, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν για πολλές ώρες τα τηλέφωνα των Βέλγων επισκόπων και τους εμπόδισαν να αποχωρήσουν μέχρι που βράδιασε.

Έρευνες έγιναν επίσης και σε μία κρύπτη στον καθεδρικό ναό του Μαλίν. Αφού άνοιξαν τρύπες στους τάφους των δύο προηγούμενων αρχιεπισκόπων του Βελγίου Σίνενς και Φαν Ρούι, οι αστυνομικοί έβαλαν κάμερες μέσα στους τάφους αναζητώντας τεκμήρια που μπορεί να ήταν κρυμμένα, χωρίς επιτυχία σύμφωνα με ένα εκπρόσωπο της αρχιεπισκοπής.

Η κατοικία του προκατόχου του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας του Βελγίου Αντρέ-Ζοζέφ Λεονάρ, του Γκόντφριντ Ντάνιλς, ο οποίος κατηγορείται από πρώην ιερείς ότι απέκρυψε ορισμένα γεγονότα, ερευνήθηκε επίσης, ενώ κατασχέθηκε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του.