Skip to main content

Ερντογάν: Η σημαντικότερη μεταρρύθμιση στην ιστορία της Τουρκίας

Η μετάβαση στο προεδρικό σύστημα είναι πολύ σημαντική και αναγκαία, είπε στο διάγγελμά του ο αρχηγός του τουρκικού κράτους Ταγίπ Ερντογάν.

"Ξεκινάει νέα εποχή για την Τουρκία, θέλω να ευχαριστήσω έναν έναν τους ψηφοφόρους μας " δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε διάγγελμα που απηύθυνε για το δημοψήφισμα

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους τόνισε πως ελπίζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα ωφελήσουν την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των ψήφων υπέρ του "ναι" ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια, ήτοι 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι ψήφοι έναντι του "όχι".

Ο Ερντογάν μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός κι ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, οι διάφορες συνταγματικές αλλαγές θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται μετά το 2019, όταν και διεξαχθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές.

«Η μετάβαση στο προεδρικό σύστημα είναι πολύ σημαντική και αναγκαία. Από το 2015 είχα την υποστήριξη του λαού, σήμερα αυτό ψηφίστηκε» έσπευσε να προσθέσει.

«Η σημερινή απόφαση είναι πολύ σοβαρή. Το στρεβλό σύστημα διακυβέρνησης που υπήρχε, θα αλλάξει στο εξής», πρόσθεσε/

Μάλιστα, απευθυνόμενος στο εξωτερικό, τόνισε ότι «όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας». 

Όσον αφορά το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, προανήγγειλε την έναρξη της σχετικής συζήτησης με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, ο οποίος στήριξε την εκστρατεία του «ναι».