Skip to main content

Διανομή 3.000 μερίδων σούπας από την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης

Η διανομή γίνεται στο πλαίσιο της δράσης Save the food», μιας οργανωμένης δράσης διάσωσης τροφής από ανακτημένα αγροδιατροφικά προϊόντα.

Σήμερα κορυφώνεται η δράση της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης «Save the food» με τη διανομή 3.000 μερίδων ζεστής σούπας στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου στην Αριστοτέλου μετά τις 12:00.

Το «Save the food» αποτελεί την πρώτη οργανωμένη δράση διάσωσης τροφής από ανακτημένα αγροδιατροφικά προϊόντα των εμπόρων της προχωράει η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) και ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου με τη συλλογή και την διαλογή των μη εμπορεύσιμων προϊόντων

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΚΑΘ, ο θεσμικός ρόλος της επιβάλλει την άμεση δραστηριοποίησή της στο πλάισιο της μείωσης απώλειας τροφίμων (foodloss) τηρώντας τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και συντασσόμενη με τις οδηγίες της  Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization, FAO), όσο και της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. (περίπου το 1/3 της παραγόμενης τροφής για κατανάλωση από τον άνθρωπο, χάνεται –κόστος 150 δις. Ευρώ).

Η πρωτοβουλία «Save the food» έχει στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών, την συνεργασία και την ζύμωση των εμπλεκόμενων φορέων, επιχειρήσεων και εθελοντών σε συνθήκες κυκλικής οικονομίας και φυσικά την κοινωνική αλληλεγγύη. Παράλληλα, το τμήμα ποιότητας και ελέγχου των αγροδιατροφικών προϊόντων, που ήδη λειτουργεί στην κεντρική αγορά (γεωπονικό και κτηνιατρικό τμήμα), εποπτεύει την δράση και εγγυάται την ποιότητα των ανακτημένων τροφίμων.

Απώτερος στόχος της διοίκησης της κεντρικής αγοράς είναι η δράση να αποτελέσει οδηγό για τη δημιουργία μίας μόνιμης δομής, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο με την συμμετοχή μεγάλων κεντρικών κρατικών φορέων, ιδιωτικών επιχειρήσεων (στα πλαίσια υλοποίησης προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης) και ομάδων εθελοντών, που θα διαχειρίζεται μη εμπορεύσιμα τρόφιμα (ανεκμετάλλευτη αγροτική παραγωγή, ανεκμετάλλευτα τρόφιμα από λιανέμπορους, εμπορικές επιχειρήσεις κ.α.). Επιπρόσθετα, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η αξία του εθελοντισμού και η αυτοδιαχείριση του προγράμματος, κυρίως όμως η διαδικασία της ανακύκλωσης και η κυκλική οικονομία στην πράξη, είναι ανεκτίμητα  κοινωνικά οφέλη.