Skip to main content

Διαψεύδει τον Σόρος για αποπληθωρισμο και ευρώ ο Τρισέ

Αξιόπιστο νόμισμα χαρακτήρισε το ευρώ ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του γνωστού οικονομολόγου Τζορτζ Σόρος, ο οποίος υποστήριξε ότι το ευρώ είναι ένα ελαττωμα
Αξιόπιστο νόμισμα χαρακτήρισε το ευρώ ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του γνωστού οικονομολόγου Τζορτζ Σόρος, ο οποίος υποστήριξε ότι το ευρώ είναι ένα ελαττωματικό οικοδόμημα.

Μάλιστα, ο Τρισέ υπογράμμισε πως το ευρώ έχει διατηρήσει την αξία του από το ξεκίνημα και έχει επίσης εγγυηθείτη σταθερότητα των τιμών για 11,5 χρόνια, με τον μέσο ετήσιοπληθωρισμό της ευρωζώνης να διαμορφώνεται στο 1,98% σε αυτή την περίοδο. «Ένα νόμισμα που εγγυάται σε τέτοιο βαθμό τη σταθερότητα των τιμώνέχει σημαντική αξία τόσο στα μάτια των εγχώριων όσο και των διεθνώνεπενδυτών», πρόσθεσε ο διοικητής της ΕΚΤ.

Να σημειωθεί ότι ο Σόρος στις χθεσινές δηλώσεις του κατηγόρησε τη Γερμανία, λέγοντας ότι «επιμένοντας στις πολιτικές αυτές, η Γερμανία θέτει σε κίνδυνο τηνΕυρωπαϊκή Ένωση» και πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται ότι πρόκειταιγια μία σοβαρή κατηγορία, ωστόσο θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «La Republica» ο Τρισέ τόνισε ότι οι κινήσεις της Μέρκελθα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, των επενδυτών και τωνεπιχειρήσεων και θα συμβάλλουν στην εδραίωση της ανάκαμψης.

Απαντώντας στις εκτιμήσεις του Σόρος για αποπληθωρισμό, ο Τρισέ τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι θα προκληθεί από τα μέτρα λιτότητας. «Δεν πιστεύω ότι οι κίνδυνοι αυτοί θα γίνουν πραγματικότητα», επεσήμανε οΤρισέ, προσθέτοντας ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουνεδραιωθεί. «Αναφορικά με την οικονομία, η αντίληψη ότι τα μέτραλιτότητας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στασιμότητα είναι λανθασμένη», κατέληξε.