Skip to main content

Διαψεύδει η Ουγγαρία τα περί συμφωνίας με Μέρκελ για το προσφυγικό

Είναι αδύνατο για έναν μετανάστη να εισέλθει στην Ουγγαρία χωρίς να εισέλθει προηγουμένως σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Διαψεύδει η Ουγγαρία, μέσω δήλωσης του κυβερνητικού της εκπροσώπου, ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τη Γερμανία σχετικά με τους αιτούντες άσυλο.

«Καμία τέτοια συμφωνία δεν έχει συναφθεί», είπε ο εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς.

«Είναι αδύνατο για έναν μετανάστη να εισέλθει στην Ουγγαρία χωρίς να εισέλθει προηγουμένως σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε. «Το 2015 οι Γερμανοί προσπάθησαν να μας κάνουν την πρώτη χώρα εισόδου, αλλά το απορρίψαμε ήδη από τότε».

Η διάψευση της κυβέρνησης Ορμπάν έρχεται στον απόηχο σχετικού δημοσιεύματος του Reuters, το οποίο κάνει λόγο για συμφωνία 14 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ουγγαρία, με το Βερολίνο για να παίρνουν πίσω αιτούντες άσυλο οι οποίοι είχαν προηγουμένως καταγραφεί σε άλλες χώρες.

Εκτός της Ουγγαρίας, το έγγραφο το οποίο επικαλείται το Reuters, περιλαμβάνει και την Τσεχία και την Πολωνία, ακόμη δύο κράτη – μέλη που υπήρξαν αντίθετα σε κάθε σχέδιο κατανομής των αιτούντων άσυλο σε όλη την επικράτεια της ΕΕ.