Skip to main content

Διαψεύδει το Βερολίνο τα περί πιέσεων για σφιχτή νομισματική πολιτική

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως το δημοσίευμα του Bloomberg που μιλάει για πιέσεις της γερμανικής κυβέρνησης προς τους G20 δεν είναι σωστό.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διέψευσε σήμερα δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg κατά το οποίο το Βερολίνο άσκησε πιέσεις για να εκδοθεί μια κοινή ανακοίνωση των χωρών μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη στην οποία θα γινόταν έκκληση να τιθασευτούν τα νομισματικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

«Το δημοσίευμα δεν είναι σωστό», ανέφερε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και προσέθεσε ότι δεν υπήρξε ποτέ στην ημερήσια διάταξη του G20 ένα τέτοιο αίτημα προς τις κεντρικές τράπεζες.

«Σεβόμαστε την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλέστηκε πρόσωπα ενήμερα για το θέμα, ανέφερε πως στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης ήθελαν η G20 να δώσει στη δημοσιότητα για την ανάγκη να αυξηθεί η αντοχή της παγκόσμιας οικονομίας και να ενθαρρυνθούν οι κεντρικές τράπεζες να λάβουν μέτρα εκ των προτέρων ενόψει μελλοντικών κρίσεων.

Κατά την ίδια πηγή, η Γερμανία δεν κατάφερε να πείσει τη G20 να ταχθεί υπέρ μιας ανακοίνωσης που θα υποστήριζε μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική και εγκατέλειψαν την προσπάθεια.