Skip to main content

Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη: Συμβάσεις του δήμου με εταιρείες φαντάσματα

Για συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ με εταιρείες «φαντάσματα» κατηγορεί τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης η παράταξη - Ζητεί να απολογηθεί ο Μπουτάρης

Στην καταγγελία πως από τον δήμο Θεσσαλονίκης υπεγράφησαν συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ με εταιρείες «φαντάσματα», προχώρησε η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», κατηγορώντας τη διοίκηση του κεντρικού δήμου για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Καλεί, δε, τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τους αρμόδιους αντιδημάρχους σε απολογία στο σημερινό ΔΣ, «αλλά και στους πολίτες της πόλης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η παράταξη, «πρόσφατα μετά από πίεση της αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα του μέλους της Οικονομικής Επιτροπής και Δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Αβαρλή και της επικεφαλής Ρίας Καλφακάκου,  ανέκυψε σοβαρότατο θέμα με δύο προμηθευτές του Δήμου λόγω της αίτησης εκχώρησης σύμβασης 280.000 χιλιάδων ευρώ από την μία εταιρεία στην άλλη. Σημειώνεται ότι πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε την αίτηση εκχώρησης, ενώ η πλειοψηφία στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2015 την είχε εγκρίνει».

«Έτσι, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε και όρισε τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τους Δημοτικούς Συμβούλους Ανδρέα Κουράκη, Εφραίμ Κυριζίδη και Γιώργο Αβαρλή για να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις των δύο εταιρειών που έχουν αναλάβει επισκευές μηχανημάτων έργων του Δήμου», συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, η επιτροπή επισκέφθηκε της εγκαταστάσεις των δύο εταιρειών στο Καλοχώρι και στην ΒΙΠΕ. Στο Καλοχώρι όπου βρίσκεται η έδρα της μιας εταιρείας η επιτροπή βρήκε μια μάντρα με ένα φορτηγό εγκαταλελειμμένο να κλείνει την είσοδο, ενώ μέσα στον χώρο βρήκε ένα λυόμενο για γραφείο και κάδους απορριμμάτων γεμάτους με απορρίμματα.

«Στη συνέχεια», υποστηρίζει η «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», η επιτροπή επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της δεύτερης εταιρείας, όπου μετά από έρευνα εντοπίστηκε ένας χώρος που κάποτε είχε δηλωθεί ως έδρα της, ο οποίος χώρος δεν είχε καν παροχή ρεύματος, εμφανώς εγκαταλελειμμένος για πάρα πολύ καιρό. Ο δεύτερος μάλιστα προμηθευτής έχει υπογράψει συμβάσεις 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Η παράταξη ζητεί «άμεσα» να συνεχιστεί η διαδικασία ώστε να ελεγχθούν όλοι οι προμηθευτές του Δήμου Θεσσαλονίκης σε σχέση με την έδρα τους και την δυνατότητά τους «να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν υπογράφοντας συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ».

«Θεωρούμε αδιανόητο να διασπαθίζεται δημόσιο χρήμα σε προμηθευτές οι οποίοι δεν καλύπτουν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου. Η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, και ο ίδιος προσωπικά, πρέπει να λογοδοτήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στους πολίτες της Θεσσαλονίκης», καταλήγει η ανακοίνωση.