Skip to main content

Διατηρητέο δημοτικό σχολείο το νέο δημαρχείο του δήμου Δέλτα

Το κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου Σίνδου θεμελιώθηκε το 1932, επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου και πρωτολειτούργησε το 1934 - 1935.

Προχωρά η ιδέα του Δήμου Δέλτα για τη μετατροπή σε νέο δημαρχιακό μέγαρο ενός διατηρητέου δημοτικού σχολείου, το οποίο θεμελιώθηκε επί κυβέρνησης Ελευθέριου Βενιζέλου και βρίσκεται στο κέντρο της Σίνδου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2 εκατ. ευρώ. Ήδη κατατέθηκε η αίτηση χρημτοδότησης για ένταξη στο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα «Παλαιά κτίρια σε νέα χρήση». Στο έργο περιλαμβάνονται η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου με διατήρηση του κελύφους, ο αναγκαίος λειτουργικός εξοπλισμός καθώς και ο αύλειος χώρος.

Το κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου Σίνδου θεμελιώθηκε το 1932, επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου και πρωτολειτούργησε το 1934-1935. Έκτοτε και μέχρι το 1994 λειτουργούσε ως δημοτικό σχολείο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια με διπλή βάρδια. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε εκεί, όπου και λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα, ο Λαογραφικός-Πολιτιστικός Σύλλογος «Ρόδακας».

Το σχολείο είναι το μοναδικό παλαιό κτίριο στο κέντρο της Σίνδου και ο αύλειος χώρος του είναι ο μοναδικός ελεύθερος χώρος στο κέντρο της. Αποτελεί ένα από τα τελευταία δείγματα σχολικών κτιρίων με τυπολογία βασισμένη στα πρότυπα Καλλία, καθώς είναι χτισμένο στο μεταίχμιο της αλλαγής του 1930. Μέχρι το 1929 τα σχολικά κτίρια ακολουθούσαν μια σχεδιαστική τυπολογία βασισμένη σε πρότυπα που είχε αναδείξει ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Καλλίας ήδη από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα.