Skip to main content

Διάβημα από Μόσχα στον Έλληνα Πρέσβη - «Οι ΗΠΑ πίσω από τις απελάσεις»

Στο κείμενο που εστάλη στον Έλληνα πρέσβη, η Ρωσία καταγγέλλει πως πίσω από τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών βρίσκεται η Ουάσινγκτον

Κλιμακώνεται η διπλωματική αντιπαράθεση Ελλάδας - Ρωσίας, μετά την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Έλληνα πρέσβη, Ανδρέα Φρυγανά της Μόσχας καταγγέλλοντας πως πίσω από τις απελάσεις «βρίσκεται η Ουάσινγκτον, η οποία ανοιχτά υποστήριξε τις ενέργειες αυτές με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Το πλήρες κείμενο της κρίσιμης ανακοίνωσης, σύμφωνα με το ellada-russia.gr έχει ως εξής:

«Στις 13 Ιουλίου εκλήθη στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Ανδρέας Φρυγανάς, στον οποίο εκφράστηκε αποφασιστική διαμαρτυρία σχετικά με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Υπογραμμίστηκε ότι αντιμετωπίζουμε την ενέργεια αυτή ως απολύτως αβάσιμη, χωρίς θεμελίωση με γεγονότα από την ελληνική πλευρά, κινούμενη σε σύγκρουση με τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεών μας και ικανή να τους προκαλέσει σοβαρή βλάβη.

Είναι προφανές ότι πίσω από την αντιρωσική απόφαση της κυβέρνησης της Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένη στην έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, βρίσκεται η Ουάσιγκτον, η οποία ανοιχτά υποστήριξε τις ενέργειες αυτές με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Σημειώνεται πως χθες, Πέμπτη, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα οδεύει προς ακύρωση, ενώ νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαράχοβα, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως σε θέματα όπως οι απελάσεις «υπάρχει η πάγια τακτική της συμμετρικής συνέπειας».