Skip to main content

Διαβήματα από Ελλάδα σε Σερβία και ΠΓΔΜ για το προσφυγικό

Οι κινήσεις αυτές της Αθήνας έρχονται μόλις λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό τη Δευτέρα 7 Μαρτίου.

Συνέχεια στους υψηλούς τόνους που έχουν επικρατήσει με τις χώρες του διαδρόμους των Δυτικών Βαλκανίων και με την Αυστρία φαίνεται ότι επιθυμεί να δώσει η Αθήνα.

Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε πριν από λίγες ημέρες, μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου σχετικά με το αν η πρόσφατη απόφαση της Βιέννης για την επιβολή οροφών στους μετανάστες που θα δέχεται είναι σύννομη με το Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα, πηγές του «Βήματος» από το Βελιγράδι αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έδωσε εντολή να επιδοθούν την Παρασκευή 4 Μαρτίου – κάτι που έγινε – αυστηρά διαβήματα τόσο προς τη Σερβία όσο και προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) για τη στάση που έχουν τηρήσει στο Προσφυγικό. Σε αυτά τα διαβήματα η Αθήνα προειδοποιεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις αν οι δύο χώρες δεν μεταβάλλουν τη στάση τους, κίνηση που κυρίως απευθύνεται προς την ηγεσία των Σκοπίων η οποία τηρεί σκληρή στάση στα σύνορα, κλείνοντάς τα ουσιαστικά και μην επιτρέποντας τη διέλευση προσφύγων τις τελευταίες ημέρες.

Οι κινήσεις αυτές της Αθήνας έρχονται μόλις λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό τη Δευτέρα 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι δε αφορά στο αίτημα για γνώμη επί της κίνησης της Βιέννης για την επιβολή οροφών στον αριθμό μεταναστών, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Μαρτίου ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι η κίνηση αυτη δεν αντιβαίνει, κατ' αρχήν, στο Διεθνές Δίκαιο. Υπενθυμίζεται ότι όταν η Αυστρία ανακοίνωσε ότι επιβάλει οροφή στο αριθμό των μεταναστών που θα δέχεται ημερησίως στους 3.200 καθώς και οροφή 80 αιτήσεων ασύλου την ημέρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κομισιόν.

Ο έλληνας επίτροπος με αρμοδιότητα της Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε μάλιστα απευθύνει αυστηρή επιστολή (σς. την είχε αποκαλύψει «Το Βήμα») στην υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ – Λάιτνερ με την οποία επεσήμαινε ότι η μονομερής πρωτοβουλία της αυστριακής κυβέρνησης αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και σε σειρά ευρωπαϊκών συμβάσεων.

Όπως πάντως ανέφερε χθες το απόγευμα σε δημοσίευμά της η γνωστή ιστοσελίδα Politico, η γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου της ΕΕ ειπώθηκε προφορικώς και όχι γραπτώς. Η επιβολή οροφών δεν αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και πολλά εξαρτώνται από το αν η εν λόγω χώρα διαθέτει επαρκείς υποδομές υποδοχής. Πάντως, η Βιέννη είχε αμφισβητήσει τις αιτιάσεις της Κομισιόν επί της πρωτοβουλίας της.