Skip to main content

Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας για την ιατρική κάνναβη

Ο υπουργός εξήγησε πως προχωρά η διαδικασία, της νομοθέτησης και της δημιουργίας ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τη φαρμακευτική κάνναβη.

Η πρόσβαση ενός ασθενή που χρειάζεται, και έχει ιατρική ένδειξη να πάρει ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει κάνναβη είναι ήδη εξασφαλισμένη, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στον ρ/σ «στο Κόκκινο».
 
Ο υπουργός εξήγησε πως προχωρά η διαδικασία, της νομοθέτησης και της δημιουργίας ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τη φαρμακευτική κάνναβη. Μάλιστα είπε πως το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει και αφορά τη χρήση φαρμάκων, που έχουν στη σύσταση τους κάνναβη, από ασθενείς στους οποίους έχουν συνταγογραφηθεί.
 
«Είναι νόμιμη η κυκλοφορία αυτών των σκευασμάτων στη χώρα μας.

Δεν έχουμε ακόμα ενδιαφέρον από την πλευρά των εταιρειών για να υποβάλλουν φακέλους στον ΕΟΦ και να πάρουν αδειοδοτηση και να ακολουθηθεί η διαδικασία που ισχύει και για τα υπόλοιπα φάρμακα.

Όμως, αν αιτηθεί ένας συγκεκριμένος ασθενής από τον ΕΟΦ και μέσω του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας), που είναι κατά κάποιο τρόπο η κρατική φαρμακαποθήκη, μπορεί να γίνει νόμιμα εισαγωγή αυτού του φαρμάκου από το εξωτερικό, από μία εταιρεία που το εμπορεύεται σε άλλες χώρες, και μέσω του κρατικού μονοπωλίου να διατίθεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Ξανθός.

Ο διοικητής της ΤτΕ έκανε επίσης αναφορά στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

«Από την αρχή του έτους υπάρχει πρόοδος και στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) των τραπεζών. Στο τέλος Ιουνίου του 2017 το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ΜΕΑ, περιλαμβανομένων των εκτός ισολογισμού στοιχείων, μειώθηκε κατά 3,2% συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2016. Όπως και τα προηγούμενα τρίμηνα, η μείωση των ΜΕΑ που προήλθε από εισπράξεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις δανείων ήταν περιορισμένη. Αντίθετα, το σημαντικότερο μέσο μείωσης των ΜΕΑ το προηγούμενο τρίμηνο, ήταν οι εκτεταμένες διαγραφές δανείων, κυρίως στα χαρτοφυλάκια επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων, οι οποίες ανήλθαν σε 3,3 δισεκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017», είπε.

«Για το 2017 συνολικά, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7% περίπου. Για το 2018 και το 2019, ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 2,4% και 2,7% αντίστοιχα. Η κατανάλωση αναμένεται να σημειώσει συγκρατημένη ανάκαμψη, ωθούμενη κυρίως από την ανοδική τάση της απασχόλησης, που ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι το προϊόν, χάρη στις προηγηθείσες μεταρρυθμίσεις και στην εφαρμογή ενεργητικών προγραμμάτων στην αγορά εργασίας. Οι επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν καθώς θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και θα βελτιώνονται οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Οι εξαγωγές αναμένεται να συνεχίσουν τη θετική τους πορεία, επωφελούμενες όχι μόνο από τις ευνοϊκές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους που έχει ήδη επιτευχθεί.

Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στην παραδοχή ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων θα υλοποιηθεί ομαλά και σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα», ανέφερε επίσης ο κ.Στουρνάρας.

Επισήμανε πάντως ότι παρά τις θετικές ενδείξεις που καταγράφονται σήμερα και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Ο σημαντικότερος και πιο άμεσος κίνδυνος είναι η τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί, καθώς θα τροφοδοτούσε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας, η οποία θα οδηγούσε στην αναστολή των επενδυτικών σχεδίων, θα καθυστερούσε την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και θα δυσχέραινε την επάνοδο σε κανονικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Σε μια τέτοια περίπτωση, η οικονομική ανάκαμψη και η επιστροφή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές θα αποδειχθούν βραχύβιες».