Skip to main content

Διευθετούνται επτά ρέματα σε Περαία και Αγία Τριάδα από την Περιφέρεια

Πρόκειται για τα ρέματα τα οποία ευθύνονται για τις καταστροφικές πλημμύρες του προηγούμενου Σεπτεμβρίου στο δήμο Θερμαϊκού

Οριστική λύση στην ελλιπή πλημμυρική θωράκιση της Περαίας και της Αγίας Τριάδας του δήμου Θερμαϊκού δίνει το έργο της διευθέτησης των επτά ρεμάτων που διατρέχουν τους δυο οικισμούς. Τα ρέματα αυτά άλλωστε ευθύνονται για τις καταστροφικές πλημμύρες στο δήμο Θερμαϊκού τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε η διευθέτηση των επτά ρεμάτων, με προϋπολογισμό 7,1 εκ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Γιώργος, τόνισε ότι υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες μελέτες, τις οποίες εκπόνησαν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο δήμος Θερμαϊκού κι έτσι το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, αφού είναι ώριμο. Μάλιστα, τόνισε ότι ο χαρακτήρας της χτεσινής έγκρισης είναι επείγων διότι στις 2 Ιουνίου λήγει η προθεσμία ένταξης έργων στο σχετικό πρόγραμμα που έχει προκηρυχθεί από το ΕΣΠΑ.

«Το έργο προβλέπει επτά συνδετήρες που θα συλλέγουν τα νερά και θα διοχετεύουν στη θάλασσα. Όλα αυτά θα διαμορφώσουν ένα πλέγμα παρεμβάσεων που δεν θα δημιουργήσουν για τα επόμενα πολλά χρόνια, ανάλογα προβλήματα, με αυτά του περασμένου Σεπτεμβρίου», τόνισε ο κ. Γιώργος.

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν δυο αναβαθμοί συγκράτησης φερτών υλικών σε έργα στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης - Νέας Μηχανιώνας, όπως και υπόγειος αγωγός για την καλύτερη παροχή των νερών. Επίσης, θα γίνουν νέοι αγωγοί και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων, που θα θωρακίσουν τους δυο οικισμούς.

Έργο άμεσης προτεραιότητας χαρακτήρισε τη διευθέτηση των επτά ρεμάτων ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, που θέλει να προλάβει ανάλογες καταστάσεις με εκείνες της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα επτά ρέματα άρχισε το 2008, είπε ο δήμαρχος, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε γίνει καμιά προσπάθεια πλημμυρικής προστασίας της περιοχής.

Με το έργο συμφώνησαν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι τα ρέματα διατρέχουν κατοικημένες και τουριστικές περιοχές, πολλά είναι μπαζωμένα και ρυμοτομημένα και το νερό τρέχει ακόμη και στα οικοδομικά τετράγωνα. Οπότε, όπως είπε ο περιφερειακός σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, οι δυσκολίες υλοποίησης θα είναι μεγάλες, λόγω της κατάστασης που επί πολλά χρόνια έχει δημιουργηθεί.

Την προσοχή στην εκτέλεση των εργασιών έθεσε ως ζήτημα και ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Νίκος Χρυσομάλλης, διότι όπως είπε τα ρέματα αυτά περνούν μέσα από δρόμους και οικισμούς και ελλοχεύουν κινδύνους. Λευκό ψήφισε ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΙΑ, Θανάσης Αγαπητός.