Skip to main content

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Το επεισόδιο που οδήγησε στην αποχώρηση

Στην Ελλάδα «χρεώνει» το ΔΝΤ την αιφνιδιαστική απόφαση του να ανακοινώσει ότι αποσύρονται τα τεχνικά κλιμάκια του από τις διαπραγματεύσεις.

Στην Ελλάδα «χρεώνει» το ΔΝΤ την αποχώρησή του από το Brussels Group για την αιφνιδιαστική απόφαση του να ανακοινώσει ότι αποσύρονται τα τεχνικά κλιμάκια του από τις διαπραγματεύσεις.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής Θανάσης Τσίτας, ανώτατος αξιωματούχος του Ταμείου ύστερα από εντολή, αποχώρησαν o επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Ρίσι Γκογιάλ και η τεχνική ομάδα στην τελευταία συνεδρίαση του Brussels Group.

Η συνεδρίαση διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και μέσα σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, λόγω της συνεχιζόμενης σκληρής στάσης που κρατούσε το ΔΝΤ σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και η χρηματοδότηση.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση του «Brussels Group» συμμετείχαν κάποια στιγμή, διαμέσου τηλεδιάσκεψης, και μέλη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης από την Αθήνα.

Μέσα στην ένταση της συζήτησης και στην αντιπαράθεση των απόψεων, ένα μέλος της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης από την Αθήνα, σύμφωνα με την αφήγηση του αξιωματούχου του ΔΝΤ, καυτηρίασε την στάση του Ταμείου επισημαίνοντας την «αντιπαραγωγική στάση» που κρατά στις διαπραγματεύσεις και επιτιθέμενος ανέφερε ότι «δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ, μπορείτε να φύγετε, η συνεισφορά σας δεν είναι εποικοδομητική».

Τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου ακούγοντας αυτή την τοποθέτηση έδειξαν εντελώς απροετοίμαστα για μια τέτοια εξέλιξη. Εκείνη την στιγμή, τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ ζήτησαν μια μικρή διακοπή με σκοπό να ενημερώσουν για τα διαμειφθέντα στην Ουάσινγκτον τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν.

Όταν επέστρεψαν στην συνεδρίαση του «Brussels Group», οι επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, προχώρησαν σε μια δήλωση ενώπιον των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών: «Οπουδήποτε έχει συμμετάσχει το ΔΝΤ, η συμμετοχή του έγινε κατόπιν πρόσκλησης και τελεί πάντα, υπό την σιωπηρή ή ενεργή υποστήριξη της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη κυβέρνηση στα χρονικά του ΔΝΤ η οποία ζητά να αποχωρήσει ενώ έχει προσκληθεί από την ίδια τη χώρα». Aμέσως μετά, ο Ρίσι Γκογιάλ και τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του τεχνικού κλιμακίου αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις και επέστρεψαν στις ΗΠΑ.

Το πνεύμα της δήλωσης των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ -και όχι το γράμμα για ευνόητους λόγους - μετέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ο οποίος στην καθιερωμένη χθεσινή ενημέρωση, αφού πρώτα εξαπέλυσε “κεραυνούς” περί ανυπαρξίας προόδου και ότι υπάρχουν “μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών», τόνισε : «Όπως έχει πει πολλές φορές η γενική μας διευθύντρια (Κριστίν Λαγκάρντ), το ΔΝΤ δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι».

Το ερώτημα που προκύπτει μετά αυτό το δραματικό επεισόδιο είναι το εξής: Η τοποθέτηση του μέλους της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης είναι μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου που έχει την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου ή μια προσωπική τοποθέτηση ενός Έλληνα αξιωματούχου που δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει το ρίσκο μιας τέτοιας τοποθέτησης;

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοινώθηκε ότι θα παρευρεθεί στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) στο Λουξεμβούργο στις 18 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ, αυτό το Eurogroup θεωρείται καθοριστικής σημασίας γιατί αναμένεται η Κριστίν Λαγκάρντ να πιέσει ώστε να παρθεί μια τελική απόφαση για το ρόλο που θα διαδραματίσει στο μέλλον το Ταμείο στο ελληνικό ζήτημα.