Skip to main content

Διεθνές Παιδαγωγικό Συνέδριο στα Ιωάννινα

Από τις 20 μέχρι τις 22 Νοεμβρίου θα λάβει χώρα στα Ιωάννινα το 13ο Διεθνές Συνέδριο της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος με θέμα «Αναλυτικά Προγράμματα και Σχολικά Εγχειρίδια: Ελληνική Πραγματικότητα κ
Από τις 20 μέχρι τις 22 Νοεμβρίου θα λάβει χώρα στα Ιωάννινα το 13ο Διεθνές Συνέδριο της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος με θέμα «Αναλυτικά Προγράμματα και Σχολικά Εγχειρίδια: Ελληνική Πραγματικότητα και Διεθνής Εμπειρία». Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Διοργανώτριες αρχές είναι: η «Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος» (Π.Ε.Ε.), το «Εργα-στήριο Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας» του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών» (Π.Τ.Ν.), το «Εργαστήριο Μελετών Απόδημου Ελληνισμού και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) και από το «Τοπικό παράρτημα Ηπεί-ρου της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος» (Π.Ε.Ε.).

Οι εισηγήσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στο συνέδριο εντάσσονται στις παρακάτω Θεματικές Ενότητες: Τα Αναλυτικά Προγράμματα στη Μετανεωτερική Εποχή, Αναλυτικά Προγράμματα και Σχολικά Εγχειρίδια, Συγκριτική θεώρηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων, Σχεδιασμός των Αναλυτι-κών Προγραμμάτων, Θεωρίες για τα Αναλυτικά Προγράμματα, Ιστορική αναδρομή των Αναλυτικών Προγραμμάτων, Τα Σχολικά Εγχειρίδια ως μέσα μάθησης, διδασκαλίας και επικοινωνίας, Τα Σχολικά Εγχειρίδια ως παράγοντες αγωγής και κοινωνικοποίησης, Η ιδεολογική και πολιτική διάσταση των Σχολικών Εγχειριδίων, Τα Σχολικά Εγχειρίδια ως αντικείμενο έρευνας: Ρόλος, τάσεις και προοπτικές, Αξιολόγηση των Σχολικών Εγχειριδίων, Τα Σχολικά Εγχειρίδια και η Παιδαγωγική της Ειρήνης, Η αισθητική-εικαστική διάσταση και τεχνική αρτιότητα των Σχολικών Εγχειριδίων, Η εξέλιξη των Σχολικών Εγχειριδίων στον χρόνο, Σχεδιασμός, παραγωγή, διανομή και χρήση των Σχολικών Εγχει-ριδίων.

Οι εισηγητές/τριες, που θα λάβουν μέρος στο συνέδριο είναι μέλη ΔΕΠ ξένων και ελληνικών Πανεπιστημίων, ερευνητές/τριες ελληνικών και διεθνών Ινστιτούτων καθώς και παιδαγωγοί και εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα. Στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου που θα γίνει την Παρασκευή 20-11-2009, ώρα 18.00 στην αίθουσα «Γ. Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχουν κληθεί να παραστούν οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου, οι αρχές της πόλης των Ιωαννίνων καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων των εκπαιδευτικών.