Skip to main content

Διεθνές συνέδριο για την εργασία και την τέχνη στη Θεσσαλονίκη

Το συνέδριο με τίτλο «H εργασία ως Eπινόηση. Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή» θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Goethe-Institut Thessaloniki.

Διεθνές συνέδριο για την εργασία και την τέχνη, στο οποίο συμμετέχουν 26 διεθνώς καταξιωμένες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, πραγματοποιείται την Παρασκευή 31 Μαρτίου και το Σάββατο 1η Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Το συνέδριο με τίτλο «H εργασία ως Eπινόηση. Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Artecitya. Οραματιζόμενοι την Πόλη του Αύριο (2014-2018)» στις εγκαταστάσεις του Goethe-Institut Thessaloniki.

Φορέας διοργάνωσης του συνεδρίου είναι το Artecitya - Goethe-Institut Thessaloniki και το HyperWerk Institute for Postindustrial Design – Academy of Art and Design – University of Applied Sciences & Arts Northwestern Switzerland, Basel.

Συνδιοργανωτές είναι η ΔΕΘ-Helexpo και ο Δήμος Θεσσαλονίκης - project LABattoir, σε συνεργασία με το Museum der Kulturen, Βασιλεία και το Artecitya - KUNSTrePUBLIK, Βερολίνο.

Το συνέδριο, που έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα προβληθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου σε πάνω από 10 πόλεις, από την Ισπανία ως το Ομάν.

Σκοπός του είναι να αναδείξει την αλληλεξάρτηση εργασίας και τέχνης στον οραματισμό μιας νέας κοινωνίας, μέσω της αλληλεπίδρασης τέχνης, εκπαίδευσης, δημιουργικής βιομηχανίας, τεχνολογίας, πολιτικής, οικονομίας και έρευνας. Θα συμμετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από τους τομείς αυτούς, οι οποίοι θα καταθέσουν τις σκέψεις και τις προτάσεις τους για τη δημιουργία εναλλακτικών μοντέλων αστικής δημιουργικότητας, κοινωνικής επιχειρηματικότητας, βιώσιμης οικονομίας και συμμετοχικής πρακτικής, που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής εργασιακής πραγματικότητας.

Το συνέδριο χωρίζεται σε πέντε ενότητες:
1. Τέχνη για την κοινωνική αλλαγή - θεωρία και πρακτικές
2. Πολιτικές στρατηγικές στην Τέχνη
3. Κοινότητα, Αστική Μεταμόρφωση, Ψηφιακές Πρακτικές
4. Οικονομία, η Εργασία ως Επινόηση, τα Κοινά στον Ψηφιακό Χώρο, το Κίνημα των Δημιουργών-Κατασκευαστών (Maker Movement) και
5. Πολιτικές του Μέλλοντος