Skip to main content

Διεθνής διαγωνισμός για ελαιόλαδα με ισχυρισμό υγείας στο Λονδίνο

Αντιπροσωπευτικά δείγματα αγνού παρθένου ελαιολάδου από όλες τις χώρες και ηπείρους ταξιδεύουν ως τη Μεγάλη Βρετανία για τον διαγωνισμό.

Το Λονδίνο γίνεται για πρώτη φορά σημείο συνάντησης των καλύτερων παραγωγών ελαιολάδου στον κόσμο μέσα από μια μοναδική διοργάνωση με θέμα την ανάδειξη και προώθηση ισχυρισμού υγείας για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Αντιπροσωπευτικά δείγματα αγνού παρθένου ελαιολάδου από όλες τις χώρες και ηπείρους ταξιδεύουν ως τη Μεγάλη Βρετανία για να συμμετάσχουν στον Διεθνή Διαγωνισμό Ισχυρισμού υγείας ελαιολάδου και Συσκευασίας ελαιολάδου “London International Health Olive Oil Competitions 2017” (London IHOOC 2017) ο οποίος θα διεξαχθεί 7 έως 10 Απριλίου στο Λονδίνο.

Ο Διαγωνισμός θα απονείμει βραβεία “London Health Olive Oil Awards”  για την κατηγορία:

⦁    Έξτρα παρθένου ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας
 
Πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία που προσδοκεί να ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη για την ανάδειξη των ελαιόλαδων με ισχυρισμό υγείας σαν προϊόν υπερτροφής παγκοσμίως στις διεθνείς αγορές. Στόχος αποτελεί να προωθηθεί η ιδέα ότι η ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου συσχετίζεται ευθέως με τα οφέλη στην υγεία. Πραγματοποιείται δε για πρώτη φορά στην Αγγλική αγορά.

Ο Διαγωνισμός είναι ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός παγκοσμίως που θα δώσει βραβεία στα ελαιόλαδα που θα συνδυάζουν υψηλό υγειοπροστατευτικό χαρακτήρα αλλά ταυτόχρονα και σωστά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Για την οργανοληπτική αξιολόγηση των συμμετεχόντων δειγμάτων επικεφαλής πολυμελούς ομάδας γευσιγνωστών θα είναι o Κος Μανώλης Σαλιβαράς, με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στο ελαιόλαδο, την δε ομάδα συμπληρώνουν έγκριτοι γευσιγνώστες κριτές από διάφορες χώρες.

Την επιτροπή αξιολόγησης των φαινολικών συστατικών των συμμετεχόντων δειγμάτων αποτελούν οι Κος Προκόπης Μαγιάτης, η Κα Ελένη Μέλλιου καθηγητές Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μαζί με την επιστημονική τους ομάδα που εδώ και πέντε χρόνια έχει πρωτοποριακά ξεκινήσει την πιστοποίηση των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου.

Όλοι τους είναι σημαντικοί εκπρόσωποι του ελαιολάδου ως λειτουργικό τρόφιμο στην παγκόσμια σκηνή, οι οποίοι και θα κατατάξουν τα υποβληθέντα ελαιόλαδα σύμφωνα με την περιεκτικότητά τους σε φαινολικά συστατικά.

Πλήθος επιστημονικών μελετών έχουν αποδείξει ότι συγκεκριμένες φαινολικές ουσίες του ελαιολάδου προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα και η ευρωπαϊκή νομοθεσία το έχει επίσημα κατοχυρώσει. Ήρθε πλέον η ώρα τα ελαιόλαδα που είναι πλούσια σε αυτές τις ευεργετικές ουσίες να διακριθούν και να βραβευθούν.

Στόχος της διοργάνωσης των διεθνών διαγωνισμών είναι να συγκεντρώσει στην καρδιά της Ευρώπης σημαντικούς εκπροσώπους της παραγωγής ελαιολάδου από όλες τις χώρες, τονίζοντας την πολυσήμαντη αξία του και το ρόλο του στις διεθνείς αγορές.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να παρακολουθήσουν και να μάθουν όλα όσα χρειάζονται για τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις της παγκόσμιας αγοράς, να αποκτήσουν έγκυρη ενημέρωση από τους πλέον ειδικούς και να ανακαλύψουν τους καλύτερους τρόπους για την προώθηση και την αύξηση κατανάλωσης του προϊόντος τους.

Στον Διαγωνισμό London International Health Olive oil Competitions 2017 (London IHOOC 2017) μπορούν να λάβουν μέρος παραγωγοί ελαιολάδου από όλες τις χώρες συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής τους.