Skip to main content

Διεθνής διάσκεψη για την πυρηνική ενέργεια στο Παρίσι

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί οργανώνει σήμερα και αύριο στο Παρίσι υπουργική σύνοδο με τη συμμετοχή 65 κρατών με θέμα την αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς στον κόσμο.
Ένα μήνα πριν από τη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που οργανώνεται στην Ουάσινγκτον από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στις 12 και 13 Απριλίου, με θέμα την πυρηνική ασφάλεια, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί οργανώνει σήμερα και αύριο στο Παρίσι υπουργική σύνοδο με τη συμμετοχή 65 κρατών με θέμα την αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς στον κόσμο και τα μέσα για την εξασφάλιση ασφαλούς πυρηνικής ενέργειας για τις χώρες που θα εισέλθουν μελλοντικά στον τομέα.

Ανοίγοντας τη διεθνή υπουργική διάσκεψη ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα, την Berd και τις τράπεζες ανάπτυξης την χρηματοδότηση της πρόσβασης προς τη πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.

«Δεν κατανοώ και δεν αποδέχομαι τον εξοστρακισμό της πυρηνικής ενέργειας από τη διεθνή χρηματοδότηση, είναι σκανδαλώδες... πρέπει η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και οι τράπεζες ανάπτυξης να δεσμευθούν για τη χρηματοδότηση» της πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

«Προτείνω λοιπόν και καλώ όλες τις χώρες που συμμερίζονται αυτήν τη θέση να ενωθούν μαζί μας ώστε όλες οι μη ρυπογόνες μορφές ενέργειας να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πιστώσεις του CO2», πρόσθεσε.

Ο Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας να θεσπίσει κατάταξη των πυρηνικών αντιδραστήρων που διατίθενται προς πώλησιν στη διεθνή αγορά σε σχέση με την ασφάλειά τους.

«Εύχομαι ένα διεθνές όργανο υπό την αιγίδα της IAEA να θέσει επί αναμφισβήτητων επιστημονικών και τεχνικών βάσεων μια διεθνή αναλυτική κλίμακα», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας και απευθυνόμενος προς τον γενικό διευθυντή της IAEA Γιουκίγια Αμάνο πρόσθεσε: «Και ζητώ κ. Διευθυντά να κατατάξετε τους προσφερόμενους στην αγορά αντιδραστήρες σύμφωνα με κριτήρια ασφαλείας».