Skip to main content

Σε εξέλιξη η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι

Η αντίδραση στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία για το Κλίμα που επετεύχθη στο Παρίσι πριν από δύο ακριβώς χρόνια.

«One planet summit» (Διάσκεψη για έναν πλανήτη), είναι ο τίτλος της Συνόδου στα αγγλικά. Συγγενικός τίτλος με την περίφημη φράση του Γάλλου Προέδρου «Make our planet great again » (Να ξανακάνουμε τον πλανήτη μας μεγάλο). Μία φράση αντίδραση στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία για το Κλίμα που επετεύχθη στο Παρίσι πριν από δύο ακριβώς χρόνια.

Ο μεγάλος απών είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος, παρόντες όμως είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο ιδρυτής της Apple Μπιλ Γκέιτς και ακόμα ο Άρνολντ Σβατσενέγκερ και γύρω στους 2000 προσκεκλημένους, επικεφαλής κεντρικών τραπεζών, μεγαλοεπιχειρηματίες, δήμαρχοι μεγάλων πόλεων.

Ο ηγετικός ρόλος της Γαλλίας

Η χρηματοδότηση, δημόσια και ιδιωτική, των δράσεων για το κλίμα με στόχο την οικολογική μετάβαση, είναι το θέμα γύρω από το οποίο επέλεξε ο Εμμανουέλ Μακρόν να επικεντρωθούν σήμερα οι εργασίες.

Το μεσημέρι, στο προεδρικό Μέγαρο οι 50 ηγέτες είχαν γεύμα εργασίας.

Η ολομέλεια της συνόδου έγινε το απόγευμα, περίπου στις 16:30 ώρα Ελλάδας. Από το πρωί όμως έχουν ξεκινήσει οι εργασίες με στόχο την καινοτομία, την αλληλεγγύη και τις συγκεκριμένες και συλλογικές δράσεις για το κλίμα.

Φιλοδοξία του Μακρόν είναι τα σημερινά συμπεράσματα να στηρίξουν περαιτέρω τη διατήρηση του όριου κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου στο κλίμα και να συνεχίσει η Γαλλία να παίζει ηγετικό ρόλο.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle