Skip to main content

Διέξοδος επιβίωσης οι εξαγωγές για τον κλάδο του επίπλου

Έκθεση Furnidec Business: Μονόδρομο φαίνεται να αποτελούν οι εξαγωγές για τους βιοτέχνες επίπλου, οι οποίοι βιώνουν τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν στην εσωτερική αγορά.

της Χριστίνας Τσερβελή

 

Μονόδρομο φαίνεται να αποτελούν οι εξαγωγές για τους βιοτέχνες επίπλου, οι οποίοι χρόνο με τον χρόνο βλέπουν τις πωλήσεις να καταγράφουν κάθετη πτώση και την εγχώρια αγορά να βουλιάζει λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως αναφέρουν στη Voria.gr εκπρόσωποι του κλάδου, με αφορμή την έκθεση Furnidec Business που ανοίγει σήμερα τις πύλες της.
 
«Η αγορά επίπλου αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πάρα πολύ μεγάλη ύφεση. Μιλάμε για πτώση πωλήσεων της τάξεως του 70-80% το 2011 σε σχέση με το 2008-09, λόγω της οικονομικής κρίσης», τονίζει ο κ. Άκης Τζεβελεκίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Anesis ΑΦΟΙ Τζεβελεκίδη που δραστηριοποιείται στην κατασκευή επίπλων. 
 
«Αν θέλουμε να ελπίζουμε θα πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να δραστηριοποιηθούμε στις εξαγωγές. Είναι η μόνη διέξοδος. Η εγχώρια αγορά δεν θα υπάρχει. Το είδος με το οποίο ασχολούμαστε θα είναι είδος υπέρ πολυτελείας πλέον», προσθέτει ο ίδιος.
 
Για στροφή στις εξαγωγές κάνει λόγο και η κ. Σμύρνα Θεοχαρίδου, η οποία δραστηριοποιείται στη βιοτεχνία επίπλων, σημειώνοντας ότι η λύση για να αντέξει και να επιβιώσει μία επιχείρηση κατασκευής επίπλου είναι βγει στις ξένες αγορές.
 
«Έχει δύο χρόνια που ξεκινήσαμε τις εξαγωγές σε Ρωσία, Ιταλία και Κύπρο. Είναι μία λύση οι εξαγωγές καθώς το επάγγελμα περνάει μεγάλη κρίση και η αγορά στην Ελλάδα έχει πεθάνει. Συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο του 2011 παρατηρήθηκε πτώση στις πωλήσεις 80%, ενώ κάθε εβδομάδα η κατάσταση χειροτερεύει», σημειώνει η ίδια, προσθέτοντας ότι «τουλάχιστον με τις εξαγωγές ξέρεις ότι σε τρεις μήνες θα πληρωθείς».
 
Το μέλλον βρίσκεται στις διεθνείς αγορές υποστηρίζει και ο κ. Σταμάτης Καπουσούζης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Casa Due, που δραστηριοποιείται στο χώρο των επίπλων, ο οποίος πάντως επισημαίνει ότι ακόμα και στο εξωτερικό τα πράγματα είναι δύσκολα. «Προσπαθούμε να κινηθούμε στην αγορά του εξωτερικού αλλά είναι δύσκολο. Έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις, έχουμε πάει σε κάποιες εκθέσεις αλλά θεωρούμαστε ακριβοί σε σχέση με τους Τούρκους ή τους Βουλγάρους», προσθέτει.
 
Βήματα προς τις αγορές του εξωτερικού πραγματοποιεί και η εταιρεία Δίλζας Α.Ε, η οποία δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και εμπορία υφασμάτων επίπλωσης. Όπως σημειώνει ι κ. Γιάννηε Μαυρογιαννίδηε, εκπρόσωπος της επιχείρησης, «ξεκινήσαμε με εξαγωγές στα Βαλκάνια, Αλβανία, Βουλγαρία και Σκόπια, ενώ μέσα στο 2012 προσπαθούμε να κινηθούμε και σε άλλες χώρες, όπως Τσεχία, Λιθουανία και Ντουμπάι».
 
Μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας
 
Ωστόσο, για να πάρει ανάσα επιβίωσης ο κλάδος του επίπλου χρειάζεται και ουσιαστική βοήθεια από την πλευρά της Πολιτείας, καθώς, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του βιοτεχνικού κόσμου, είναι πλέον καθημερινότητα το φαινόμενο των ακάλυπτων επιταγών και η έλλειψη μετρητών. 
 
«Πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι οι ακάλυπτες επιταγές. Έχουν σφραγιστεί πολλές και τις έχουμε πληρώσει εμείς αναδρομικά», υπογραμμίζει ο κ. Καπουσούζης, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν λεφτά, οι τράπεζες δεν βοηθάνε πια και οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις έκαναν τον κόσμο να φοβάται».
 
Για το πρόβλημα των σφραγισμένων επιταγών μιλά και η κ. Θεοχαρίδου, η οποία τονίζει ότι "ακόμα και στους καλύτερους πελάτες προκύπτουν ζητήματα με ακάλυπτες επιταγές", σημειώνοντας ότι η εταιρεία πλέον πουλάει μόνο με μετρητά. «Αλλά και πάλι οι πελάτες δεν έχουν μετρητά για να αγοράσουν. Ο κόσμος πια αγοράζει μόνο τα απαραίτητα και κοιτάζει πώς θα επιβιώσει, γι’ αυτό πρέπει να δοθούν δάνεια, να ανοίξει η οικοδομή, να υπάρξει χρήμα, ώστε να ανοίξει και το επάγγελμα», προσθέτει.
 
Ο κ.Τζεβελεκίδης από την πλευρά του τονίζει την ανάγκη το κράτος να στηρίξει τον κλάδο, δίνοντας κίνητρα εξωστρέφειας, προκειμένου οι επιχειρήσεις να βγουν από το αδιέξοδο, το οποίο φαίνεται να μεγαλώνει καθώς, όπως προβλέπει, το 2012 αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη πτώση των πωλήσεων, με αποτέλεσμα να απειλείται ολοένα και περισσότερο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και να έρχονται ακόμα περισσότερα λουκέτα.
 
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω επιχειρήσεις κατασκευής και εμπορίας επίπλων συμμετέχουν στην 6η Διεθνή Επαγγελματική Έκθεση Επίπλου, Furnidec Business, η οποία πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 Μαρτίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
 
Και οι τέσσερις Βιοτέχνες επίπλου σημειώνουν ότι η συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί μία προσπάθεια στήριξης του θεσμού και των εμπόρων. 
 
«Πολλοί παίζουν το τελευταίο τους χαρτί τώρα με την Furnidec. Μπαίνουν με ελπίδα μήπως κάνουν κάτι και κρατηθούν στη ζωή. Αναμένουμε να έρθουμε σε επαφή με τους πελάτες γι’ αυτό και κάνουμε αυτή τη δαπάνη. Αν δεν ελπίζαμε δεν θα συμμετείχαμε στην έκθεση», υπογραμμίζει ο κ. Τζεβελεκίδης.