Skip to main content

Διημερίδα του ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας στο Περτούλι

Διημερίδα με θέμα «Δημήτρης Πικιώνης- Η αρχιτεκτονική του παρέμβαση στο Περτούλι. Οικιστικό και φυσικό περιβάλλον ορεινών περιοχών», διοργανώνουν στις 28 και 29 Νοεμβρίου στο Περτούλι Τρικάλων, το ΤΕ
Διημερίδα με θέμα «Δημήτρης Πικιώνης- Η  αρχιτεκτονική του παρέμβαση στο Περτούλι. Οικιστικό και φυσικό περιβάλλον ορεινών περιοχών», διοργανώνουν το Σάββατο και την Κυριακή 28 και 29 Νοεμβρίου 2009 στο συνεδριακό κέντρο «Αρχοντικό Χατζηγάκη» στο Περτούλι Τρικάλων, το ΤΕΕ Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Λάρισας, η Ν.Ε. Τρικάλων ΤΕΕ, και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περτουλίου.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η αναφορά στο έργο και την προσωπικότητα του Δημήτρη Πικιώνη και παράλληλα, με αφορμή το Δασικό Χωριό που σχεδίασε για το Περτούλι να γίνει η διερεύνηση και η ανάδειξη των δυνατοτήτων των ορεινών περιοχών να καθιερώσουν μια οικιστική ανάπτυξη που να χαρακτηρίζεται από μια αρχιτεκτονική αντάξια των φυσικών τους τοπίων, διατηρώντας τα απαραίτητα στοιχεία της παράδοσης αρμονικά συνδυασμένη με το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης, με το πολύπλευρο και πολυσήμαντο έργο του, υπήρξε ένας μεγάλος πνευματικός άνθρωπος,  δημιουργός και ένας ιδιαίτερα σημαντικός πόλος αναφοράς για την τέχνη και την αρχιτεκτονική της χώρας. Το έργο του - ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, θεωρητική διδασκαλία, λαογραφικές μελέτες- χαρακτηρίζεται από μια μοναδική, αταλάντευτη ενότητα και ομοιογένεια.

Το Δασικό Χωριό στο Περτούλι, έργο της ώριμης περιόδου της δουλειάς του Πικιώνη, είναι μια πρότυπη οικιστική μελέτη για ανθρώπους που εργάζονται στον     Ελληνικό δασικό χώρο, σχεδιασμένη με κυρίαρχο το πνεύμα της προστασίας και του σεβασμού της φύσης, κατασκευασμένο από τοπικά υλικά και με παραδοσιακούς τρόπους δομής.
Στη διημερίδα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Ν.Α. Τρικάλων και του Δήμου Αιθήκων, συνδιοργανωτές στην εκδήλωση είναι το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Α.Π.Θ., το Τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων – Παράρτημα Τρικάλων του ΤΕΙ Λάρισας και ο Σύλλογος Φίλων Δάσους Περτουλίου.