Skip to main content

Διήμερο με καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας

Η νότια Χαλκιδική και ο Θερμαϊκός θα βρεθούν στο μάτι της κακοκαιρίας, ενώ μεγάλη ένταση θα έχουν τα φαινόμενα στις Σποράδες.

Για μια ιδιαίτερη κακοκαιρία σε έκταση και ένταση, για την εποχή, προειδοποιεί και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Ο μετεωρολόγος προειδοποιεί για σφοδρές καταιγίδες και χαλάζι, τις επόμενες 48 ώρες, ενώ σημειώνει ότι σε αυτό το διάστημα, θα πέσουν εκατοντάδες κεραυνοί. Οπως γράφει ο Γιάννης Καλλιάνος στο Facebook, από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας θα επηρεαστούν τα Επτάνησα, σχεδόν ολόκληρη η ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και το βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος γράφει:

"Είμαστε εν αναμονή της πολύ ισχυρής κακοκαιρίας που θα "χτυπήσει" την Ελλάδα σε λίγες ώρες. Όπως τον χειμώνα που η 'Αριάδνη' έθαψε με τα χιόνια τα νησιά των Σποράδων, έτσι και τώρα, η κακοκαιρία θα έχει επίκεντρο τα ίδια νησιά.

"Η κακοκαιρία που έρχεται θα έχει μοναδική για την εποχή έκταση και ένταση. Οι καταιγίδες σε πολλές από τις περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους. Οφείλουμε όλοι μας να είμαστε απλά προετοιμασμένοι και να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας στις περιοχές που τα ισχυρά φαινόμενα θα λαμβάνουν χώρα.

"Το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας θα είναι πολύ βροχερό για μεγάλο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα δεν θα λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα σε όλες τις περιοχές που αναμένεται να επηρεάσει η κακοκαιρία. Ούτε θα βρέχει συνεχώς και τις 28 ώρες. Θα υπάρξουν εξάρσεις και ύφεσεις στις βροχές και τις καταιγίδες. Εκτιμώ ότι θα καταγράφουν εκατοντάδες κεραυνοί ανά την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του διημέρου αυτού.

"Κατά τη διάρκεια της Κυριακής και της Δευτέρας, οι περιοχές που θα επηρεαστούν από την επικείμενη κακοκαιρία θα είναι τα Επτάνησα, σχεδόν ολόκληρη η ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και το βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο. Πιθανότατα και τμήματα των βορείων περιοχών της Κρήτης. Κατά τόπους και κατά περιόδους τα φαινόμενα θα έχουν ιδιαίτερη δυναμική και για αυτό το λόγο, εδώ και 4 μέρες, εφιστώ την προσοχή στους αγρότες ώστε να πάρουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των καλλιεργειών τους.

"Η Αθήνα θα αρχίσει να επηρεάζεται από αργά τη νύχτα της Κυριακής και προς το ξημέρωμα της Δεύτερας, με τοπικές βροχές οι οποίες κατά βάση θα είναι εξασθενημένες.

Όμως, ο κύριος όγκος των βροχοπτώσεων, θα σημειωθεί από το μεσημέρι της Δευτέρας, αφού αναμένονται καταιγίδες ακόμη και μέσα στο λεκανοπέδιο".

Ολα τα στοιχεία εκπέμπουν sos για μια συγκεκριμένη περιοχή

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο πρόκειται να επηρεαστούν περισσότερο τμήματα της κεντροανατολικής Θεσσαλίας, της νότιας Χαλκιδικής, των Σποράδων, της ανατολικής και βόρειας Εύβοιας, του Θερμαϊκού και ενδεχομένως ορισμένων περιοχών του βορειοανατολικού Αιγαίου. Όχι ότι σε άλλα τμήματα δεν πρόκειται τοπικά τα φαινόμενα να έχουν ένταση, όμως στις παραπάνω περιοχές θα έχουμε τις πιο ισχυρές βροχές.

Πέρα από τις ισχυρές κατά τόπους βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει εντυπωσιακή πτώση και έτσι το διήμερο Δευτέρας και Τρίτης η μέγιστη τιμή της κατά μέση τιμή δεν θα ξεπεράσει τους 28-29°C για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οπότε, σε σχέση με τους 41°C των προηγούμενων ημερών, μέσα σε 48 ώρες ο υδράργυρος θα υποχωρήσει κατά 12°C κατά μέσο όρο.

Φαίνεται ότι σταδιακά από την Τρίτη η κακοκαιρία θα μας αποχαιρετήσει. Αναμένονται και την Τρίτη λίγες τοπικές κατά βάση βροχές αλλά όχι αξιόλογες σε σχέση με το διήμερο Κυριακής - Δευτέρας.