Skip to main content

Δικαίωση Βιρτζίνια για προσφυγή κατά της μεταρρύθμισης Ομπάμα

Ομοσπονδιακός δικαστής ενέκρινε σήμερα την κατάθεση προσφυγής από την κυβέρνηση της Πολιτείας Βιρτζίνια κατά μίας πρόβλεψης του νόμου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης του Ομπάμα
Ομοσπονδιακός δικαστής ενέκρινε σήμερα την κατάθεση προσφυγής από την κυβέρνηση της Πολιτείας Βιρτζίνια κατά μίας πρόβλεψης του νόμου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η οποία υποχρεώνει κάθε αμερικανό να έχει ασφαλιστική κάλυψη, προβλέποντας κυρώσεις για το αντίθετο.

Είναι η πρώτη φορά από την έγκριση του νόμου, στα τέλη Μαρτίου, που δικαστήριο τάσσεται υπέρ της νομιμότητας τέτοιων προσφυγών σε μία αμερικανική Πολιτεία η οποία έχει ξεκινήσει την σχετική εφαρμογή των διατάξεων.

Στην απόφασή του, αντίγραφο της οποίας προμηθεύθηκε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο, ο δικαστής Χένρι Χάντσον εκτιμά πως «τα επιχειρήματα που αναπτύσσουν αμφότερες οι πλευρές» επαρκούν για να υποστηρίξουν την έγκριση της προσφυγής.

Η κυβέρνηση της Βιρτζίνια αντιτίθεται στη ρήτρα της μεταρρύθμισης που προβλέπει πως «κάθε φυσικό πρόσωπο υποχρεούται να διαθέτει μία ελάχιστη υγειονομική κάλυψη, με καταβολή προστίμου σε αντίθετη περίπτωση». Η συντηρητική Πολιτεία επιχειρηματολογεί πως πρόκειται για εξαναγκασμό ενός προσώπου να αγοράσει κάτι παρά τη θέλησή του, μία κατάσταση που απαγορεύεται ρητώς από το αμερικανικό εμπορικό δίκαιο.

«Εν κατακλείδι, η Βιρτζίνια θέτει υπό αμφισβήτηση το υπουργείο Υγείας για την ανακάλυψη μίας νομικής ερμηνείας του εμπορικού νόμου που απλώνει τις αρπάγες σε μία προσωπική απόφαση να μην εμπλακεί κάποιος σε μία οικονομική δραστηριότητα», εξηγεί ο δικαστής.

Σε αυτό η κυβέρνηση Ομπάμα αντιπαραθέτει ότι «καθένας θα έχει σε κάποια στιγμή του βίου του την ανάγκη ιατρικής φροντίδας, και είτε το θέλει, είτε όχι καθένας μας είναι σημερινός, ή αυριανός παράγοντας του συστήματος υγείας».

 Η κυβέρνηση εξηγεί επίσης πως «για να εξασφαλισθεί πως κάθε πρόσωπο δύναται να πληρώσει μία υγειονομική κάλυψη» το ομοσπονδιακό κράτος έχει ανάγκη τη συμμετοχή όλων, εξ ού και η ρήτρα για την υποχρεωτική ασφάλιση κάθε Αμερικανού.