Skip to main content

Δικαστική ανάκριση στην Τουρκία εξαιτίας του… ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισαγγελέας της Σμύρνης διέταξε ανάκριση επειδή στην κεντρική πλατεία της Σμύρνης μίλησε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Μπουρνούς.

Οι εν Ελλάδι τουρκολάγνοι πότε άραγε θα αντιληφθούν ότι υπάρχει τεράστια διαφορά στην κοινωνική και πολιτική ζωή των δύο χωρών, η οποία παραμένει αναλλοίωτη επί αιώνες, ώστε να πάψουν να μιλούν για ελληνοτουρκική προσέγγιση;

Σ’ αυτήν την παγίδα πέφτουν Έλληνες πολιτικοί της τοπικής και κεντρικής εξουσίας, με αποτέλεσμα να το εκμεταλλεύεται η Τουρκία για να στέλνει μηνύματα «καλής γειτονίας» στην Δύση, ενώ πρόκειται για το εντελώς αντίθετο.

Και βεβαίως οι σχέσεις μας δεν πρέπει να είναι εχθρικές, αλλά δεν μπορεί να είναι ούτε φιλικές, με την όλη συμπεριφορά των Τούρκων απέναντί μας. Είναι καιρός να σταματήσει και το μύθευμα ότι άλλο ο τουρκικός λαός άλλο οι πολιτικοί του. Αν ο τουρκικός λαός ήθελε πράγματι την φιλία με την Ελλάδα, ας το αποδείκνυε μη ψηφίζοντας κόμματα εχθρικά διακείμενα προς εμάς. Ρίχνοντας την ψήφο του σε πολιτικούς ορκισμένους εχθρούς των Ελλήνων, επιβραβεύουν την στάση τους και συμφωνούν μαζί τους.

Ο δημοσιογράφος - τουρκολόγος Νίκος Χειλαδάκης μεταφέρει από την Τουρκία την πρωτοφανή είδηση, ότι ο εισαγγελέας της Σμύρνης διέταξε ανάκριση επειδή στην κεντρική πλατεία της Σμύρνης παρέστη και μίλησε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHP, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση στα τουρκικά ΜΜΕ.

Στην συγκέντρωση αυτή είχε προσκληθεί να παραστεί ο ίδιος ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αλλά λόγω βεβαρημένου προγράμματος αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει το κόμμα ο κ. Γιάννης Μπουρνούς, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα φιλίας και ειρήνης για τις δυο πλευρές του Αιγαίου.

Ο εισαγγελέας της Σμύρνης αντιδρώντας σε αυτό το γεγονός κάλεσε σε πρώτη φάση των ανακρίσεων τον πρόεδρο του φιλοκουρδικού κόμματος στην περιοχή της Σμύρνης, Cavit Uğur.
Όπως ήταν επόμενο το φιλοκουρδικό κόμμα εξέδωσε επικριτική ανακοίνωση στην απόφαση του γενικού εισαγγελέα της Σμύρνης να διατάξει ανάκριση γι’ αυτό το γεγονός, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος στην περιοχή της Σμύρνης, Cavit Uğur, κατέκρινε την απόφαση αυτή και τόνισε πως η πρόσκληση έγινε στα πλαίσια του κλίματος φιλίας και ειρήνης μεταξύ των δυο λαών που θέλει να προωθήσει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Φαίνεται όμως πως αυτά δεν περνούν στον εισαγγελέα Σμύρνης που εκπροσωπεί και το τουρκικό καθεστώς, με αποτέλεσμα αυτή την πρωτοφανή απόφαση του. Έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι κρατούντες στην Τουρκία την ελληνοτουρκική φιλία!

Προσπαθώ πάντως να αντιληφθώ, επειδή δεν γίνεται αναφορά στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ποιο είναι το αδίκημα. Ας αναλογιστούν πάντως κάποτε, οι Έλληνες -όσοι διατηρούν και στην ουσία τον τίτλο- τι συμβαίνει με τις τουρκικές επεμβάσεις στις ελληνικές εκλογές, και τι κηρύγματα μίσους κατά των «γκιαούρηδων» Ελλήνων ακούγονται στα τζαμιά της Θράκης.

Ο Μακεδών