Skip to main content

«Ιερή αντίδραση» για τη δημιουργία καφέ δίπλα στην Αχειροποίητο

Αντιδράσεις από την πλευρά της εκκλησίας για τη δημιουργία καφέ στην περιοχή της - Τι λένε οι δημιουργοί και οι γείτονες στη Voria.

Κατεβασμένα ρολά, άδεια μαγαζιά, σφαλισμένα παντζούρια και βρόμικα πεζοδρόμια συνθέτουν την εικόνα της περιοχής γύρω από τον εμβληματικό ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου.

Στη γειτονιά αυτή, και μόλις λίγα μέτρα από την εκκλησία, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα όμορφο και μοντέρνο καφέ τα μέλη της ΚοινΣΕπ «Μικρή Φρίντα».

Το καφέ, όπως αναφέρουν η Δέσποινα και η Χρυσάνθη από την ΚοινΣΕπ, στη Voria.gr θα δώσει δουλειά στις ίδιες και σε ένα ακόμα μέλος της ομάδας μετά από δύο χρόνια ανεργίας αλλά παράλληλα θα επιδιώξει να αναβαθμίσει και να δώσει ζωή στη γειτονιά.

«Στο καφέ θα φιλοξενούνται δράσεις που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, όπως παρουσιάσεις βιβλίων και διαλέξεις ενώ ο χώρος θα παραχωρείται δωρεάν σε όσους θέλουν να διοργανώσουν κάτι παρόμοιο» δηλώνει η Χρυσάνθη.

Η πρωτοβουλία αυτή ωστόσο βρήκε ήδη από το ξεκίνημά της έναν βασικό πολέμιο: τον Ναό της Αχειροποιήτου και συγκεκριμένα τον ιερέα, πατέρα Ιωσήφ.

«Τη δεύτερη μόλις μέρα που μπήκαμε στον χώρο για να συνεχίσουμε τις εργασίες, βρήκαμε τοιχοκολλημένο ένα χαρτί που έγραφε: “Προσοχή. Απαγορεύεται δίπλα σε ναό (κάτω των 50 μέτρων) να ανοίξει αυτό που θέλετε. Θα έχουμε δικαστήρια», υποστηρίζουν οι δύο γυναίκες.

Καθώς οι ίδιες δεν πτοήθηκαν, ο ιερέας μοίρασε χαρτιά στη γειτονιά και τοιχοκόλλησε ανακοινώσεις στις οποίες ζητούσε τη συλλογή υπογραφών από τους ενοίκους της πολυκατοικίας στο ισόγειο της οποίας θα γίνει το καφέ ώστε να αποτραπεί η δημιουργία του.

Παραθέτοντας τα επιχειρήματα του, ο π. Ιωσήφ ανέφερε ότι απαγορεύεται να γίνει καφέ ή μπαρ σε απόσταση 50 μέτρων από την εκκλησία ενώ υποστήριξε ότι η γειτονιά θα γεμίσει με ναρκομανείς, βιαστές και συμμορίες εξαιτίας του νέου μαγαζιού.

Τόσο τα μέλη της «Μικρής Φρίντα» όσο και η Ελένη Χοντολίδου, η πρόεδρος της Α' Δημοτικής Κοινότητας που εισηγήθηκε για την άδεια του μαγαζιού, υποστηρίζουν ότι το καφέ είναι πλήρως νόμιμο και πως η συγκατάθεση της εκκλησίας είναι προαιρετική.

«Δεν υπήρχε περίπτωση να περνούσε από την επιτροπή της κοινότητας κάτι που δεν ήταν 100% νόμιμο» δήλωσε στη voria.gr η κ. Χοντολίδου αναφορικά με την άδεια. «Τα σχόλια του ιερέα περί νύχτας και αμαρτίας είναι σκοταδισμός» συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι σε απόσταση μικρή από τον ναό υπάρχουν επίσης ένα ταχυφαγείο αλλά και ένα καφέ μεγάλης αλυσίδας, το οποίο λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Η Χρυσάνθη αναφέρει ότι ο χαρακτήρας του καφέ που θα δημιουργηθεί θα ανταποκρίνεται στον σεβασμό που αξίζει σε ένα τέτοιο μνημείο ενώ διευκρίνισε ότι το μαγαζί θα κλείνει στις 22.00, το πολύ στις 23.00.

«Δεν ήρθαμε τυχαία σε αυτή την περιοχή. Μας ενδιέφερε να έρθουμε σε ένα μέρος τέτοιο και να το κάνουμε καλύτερο» τονίζει η Χρυσάνθη.

«Είναι υπέροχο να εργάζεσαι και κάθε μέρα να αντικρίζεις αυτό το μνημείο», υπογραμμίζει με τη σειρά της η Δέσποινα, η οποία επίσης υποστηρίζει ότι το καφέ θα συντελέσει στο να ομορφύνει η περιοχή.

Το μεγαλύτερο μέρος της γειτονιάς φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη αυτή.

«Η πολυκατοικία το έχει ανάγκη αυτό το μαγαζί, θα βοηθήσει τη γειτονιά. Προτιμώ να υπάρχει εδώ ένα τέτοιο καφέ παρά ένα στεγνοκαθαριστήριο. Πολεμάνε τα κορίτσια, που πάνε να φάνε ένα κομμάτι ψωμί, θεοί και δαίμονες. Ο πάτερ Ιωσήφ να κοιτάξει την εκκλησία του» δήλωσε στη voria.gr ένοικος της πολυκατοικίας και επί χρόνια κάτοικος της γειτονιάς.

Στο ίδιο κλίμα, ο κ . Θωμάς που μένει επίσης στην περιοχή, είπε ότι δεν τον ενοχλεί η δημιουργία του καφέ. «Τόσα καφέ ανοίγουν κάθε ημέρα, γιατί να με πειράξει αυτό; Ο καθένας κάνει τη δουλειά του και είναι σεβαστό».

Η Δέσποινα και η Χρυσάνθη αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων υποστηρίζει την πρωτοβουλία τους, γεγονός που χαροποιεί και τις ίδιες.

Εξάλλου, όπως λένε, το καφέ αυτό φτιάχνεται με μεγάλο κόπο και αγάπη καθώς τα περισσότερα έπιπλα μέσα στο μαγαζί είναι φτιαγμένα από τις ίδιες και οι περισσότερες εργασίες έχουν γίνει με την εθελοντική βοήθεια φίλων και συγγενών.

Η λειτουργία του καφέ έχει καθυστερήσει ήδη κατά δύο μήνες λόγω των επιπλέον ελέγχων που θα γίνουν στο μαγαζί έπειτα από επώνυμες καταγγελίες του πατέρα Ιωσήφ σε δημόσιες υπηρεσίες.

Το θέμα θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης καθώς η «Μικρή Φρίντα» έχει ήδη καταθέσει μήνυση κατά του ιερέα.

Το καφέ αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στα μέσα του Ιουλίου.

Ο πατέρας Ιωσήφ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το συγκεκριμένο άρθρο.